– Datasentre er selve fundamentet for den digitale revolusjonen og driver frem teknologier som kunstig intelligens, internet of things og cloud computing. Ettersom verden blir stadig mer digital, øker avhengigheten av datasentre, en bransje som i seg selv er omtalt som verdens raskest voksende, sier han, ifølge en pressemelding fra Eaton.
– Samtidig møter industrien nye utfordringer knyttet til strømtilgang, kraftbehov, bærekraft og teknologisk innovasjon. Spørsmålet er hvordan datasentrene skal utvikle seg for å møte disse utfordringene i årene som kommer, sier han.
Formidabel vekst som holdes igjen
Den globale digitale transformasjonen fører til stadig større etterspørsel etter datasenterkapasitet. Helsingeng peker på en markant vekst i Europa det siste året.
– I Europa så vi en vekst på nesten 20 prosent i første kvartal 2024 – det er formidable tall. Men utfordringer som mangel på arbeidskraft, lange reguleringsprosesser og begrenset strømtilgang bremser ekspansjonsfarten, sier han.
For å bygge kapasitet raskere mener Helsingeng at datasenteroperatører må samarbeide tettere med myndigheter for å forenkle reguleringsprosessene.
– Samtidig er det nødvendig å utvikle arbeidsstyrken gjennom målrettede programmer. Økt samarbeid med strømleverandører vil også være avgjørende for å sikre pålitelig og grønn strømforsyning til anleggene, sier han.
Voldsom økning i energibehov
En av de største driverne for økt energiforbruk er naturligvis den eksplosive veksten av AI-teknologi, i tillegg til høyytelses databehandling (HPC).
![]() |
Jon Helsingeng, nordensjef i energistyringsselskapet Eaton. Foto: Eaton |
– I løpet av de neste årene forventes AI alene å stå for 75 prosent av energiforbruket til datasentre, en økning på hele 160 prosent innen 2030. For å håndtere dette behovet vil mer avanserte kjølesystemer, som væskekjøling, bli nødvendig.
Markedet for væskekjøling vokser raskt og vil ifølge Helsingeng ha en sammensatt årlig vekstrate på 19 prosent frem til 2032.
Samtidig som strømforbruket til datasentre øker, blir stabilitet i energiforsyningen en sentral utfordring. Fornybar energi, som sol- og vindkraft, spiller en viktig rolle, men har sine begrensninger.
– Fornybare energikilder er ustabile. Derfor er det nødvendig å finne løsninger som kan balansere energibruken, for eksempel ved å installere fornybare energisystemer på stedet eller videreutvikle løsninger for energilagring, sier han.
Batteriteknologi for lagring av overskuddsenergi vil bli viktigere, ifølge Helsingeng.
– Batterier for å spare for eksempel vindkraft til når behovet er størst, kommer til å øke i utbredelse. Det samme gjelder teknologi som automatiserer energiflyten, slik at datasentrene selv kan justere energiforbruket sitt i perioder med høy belastning. I tillegg kan de bidra til stabiliteten i strømnettet ved å returnere overskuddsenergi, analyserer han.
Oppskalering med moduler
For å møte den store etterspørselen etter datakraft mener Helsingeng at modulære datasentre vil spille en nøkkelrolle allerede i år.
– Etter hvert som etterspørselen etter datakraft fortsetter å øke, kommer vi til å se utviklingen av flere og flere modulære datasentre. Det er en byggemåte som gir rask oppskalering og stor fleksibilitet, samtidig som den reduserer behovet for spesialisert arbeidskraft, sier han.
Helsingeng mener 2025 blir et kritisk år for datasenterindustrien.
– For å møte den økende etterspørselen og utfordringene som følger med, må operatørene fokusere på innovasjon, bærekraftige løsninger og fleksibilitet. Moduler, ny teknologi innen kjøling og metoder for å best utnytte fornybar energi vil være avgjørende for å holde tritt med den digitale utviklingen og sikre pålitelig drift i fremtiden, sier han.