NVE og Energimyndigheten presenterer sine rapporter med forslag til endringer i elsertifikatordningen på et videooverført seminar i dag onsdag 12. februar.

Rapportene vil være grunnlag for det norske Olje- og energidepartementets og det svenske Näringsdepartementets videre arbeid med den såkalte kontrollstasjonen for elsertifikatordningen

- Elsertifikatordningen har bidratt til 6,2 TWh ny fornybar kraftproduksjon siden 2012, og våre analyser viser at det er god tilgang på prosjekter i årene som kommer. Den norsksvenske elsertifikatordningen ser ut til å fungere etter hensikten, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

Elsertifikatavtalen mellom Norge og Sverige angir at eventuelle endringer i elsertifikatordningen skal gjøres i regelmessige kontrollstasjoner. NVE og Energimyndigheten har blant annet fått i oppdrag å vurdere eventuelle tekniske justeringer av kvotekurven som bestemmer hvor stor andel av strømforbruket som skal være elsertifikatpliktig, og anbefaler at begge lands kvotekurver justeres.

- Justeringene foreslås for at landene skal oppfylle forpliktelsene i avtalen om et felles elsertifikatmarked, og innebærer ingen endring i målet for ordningen. I Norge foreslås det kun en mindre nedjustering av kvotene på grunn av høyere strømforbruk enn forventet og mindre kraftproduksjon i overgangsordningen for kraftverk som ble satt i drift før 2012, sier Sanderud.

I Sverige vil kvotene bli justert opp på grunn av raskere enn forutsatt utbygging av nye kraftverk i den svenske ordningen som eksisterte før den norsksvenske ordningen trådte i kraft, samt lavere strømforbruk enn estimert.

De foreslåtte endringene i kvotekurven innebærer at den samlede etterspørselen etter elsertifikater i Norge og Sverige øker med om lag 7 TWh per år i perioden 2016-2019. Den norske kvotekurven foreslås justert ned tilsvarende 1 TWh, mens den svenske kvotekurven foreslås justert opp tilsvarende 8 TWh. NVE og Energimyndigheten estimerer at totalt 61 millioner flere elsertifikater enn det som framkommer i dagens kvotekurve, skal annulleres innen 2035.

Olje- og energidepartementet og Näringsdepartementet har ansvaret for den videre prosessen, og departementene vil sørge for at aktørene og andre berørte parter får anledning til å uttale seg før det eventuelt fattes vedtak om endringer. Det tas sikte på at endringene skal tre i kraft 1. januar 2016.