Dette sier Erik A. Hammer i Grønn Byggallianse. Han sitter i juryen som velger ut  “Årets Grønne Driftsteam” sammen med Kjell Petter Småge fra Evotek og Katharina Bramslev fra Grønn Byggallianse.

- Et bygg skal stå der i 40 til 60 år. En ting er å bygge det og ha fokus på det, men det viktigste er å drifte det riktig. En av grunnene til at vi har etablert prisen  “Årets Grønne driftsteam er” å backe opp bedre drift og kompetanse på driftsområdet, sier Hammer til Tekniske Nyheter.

- Det er av vesentlig betydning at drifterne av byggene er ”på” og i kontakt med brukerne, slik at det ikke bare er fellesutgiftene, men også brukerdelen av energikostnadene som er i fokus, sier Hammer. - Når vi vet at det bare ved å slå av lyset og å gjøre enkle tiltak kan spares 4 til 5 kWh per m2, så viser dette hvor viktig drifterne av bygget er.

Riktig med en gang

- Vi har mange eksempler på at bygg blir levert uten at styringssystemene fungerer. Derfor hadde vi en turne i fjor, som het “Riktig med en gang” , og fokuset var at styringssystemene skulle fungere fra første stund, sier Hammer.

- Nå har Standard Online lagd et kurs som går på prøvedrift. Bakgrunnen for det er å få gjort ferdig alt før prøvedrift, og så å få sjekket at alle disse tingene fungerer, sier Hammer.

De private et hestehode foran

Når det gjelder grønne og energieffektive bygg, så ligger de private byggeierne et hestehode foran de offentlige. 

- Det er mange av de private som ser at markedet fremover vil kreve mer miljøeffektive bygg. Forandringene i Teknisk Forskrift kommer stadig raskere, og da må man ligge i forkant for å ha oppdaterte bygg, sier Erik Hammer.