- Vi har et stort behov for kvalifisert arbeidskraft til olje- og energinæringen, både i dag og i årene som kommer. Vi håper Energiskolene fortsatt kan inspirere unge til å se mulighetene innenfor Norges viktigste næringer, sier olje- og energiminister Tord Lien til regjeringen.no.

Energiskolene ledes av Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo og skal gi elever i videregående skole kunnskap om energibedrifter og oljeselskap. Formålet er å bruke disse som en læringsarena. Gjennom samarbeid med en bedrift og de ansatte i bedriften, skal eleven få en autentisk opplevelse av hvordan naturvitenskaplig kunnskap brukes i arbeidslivet. Energiskolene skal samtidig sette den lokale energibedriften inn i en større kontekst, slik at elevene får økt kunnskap om verdens energisituasjon og Norges rolle i det totale energibildet.

Energiskolene kan vise til gode resultater. I perioden 2010-2013 har 13 slike skole-bedriftpar sammen utformet undervisningsopplegg for å øke elevenes innsikt i, og interesse for, energi og realfag. Undersøkelser gjennomført ved Naturfagsenteret viser at prosjektet har bidratt til at elever trives bedre med realfagene, blir mer motiverte og får økt motivasjon til å studere realfag. Prosjektet vil i perioden 2014-2016 løpende fortsette rekruttering av nye skole-bedriftpar, samtidig som eksisterende samarbeid skal videreføres. Energiskolene vil fra høsten 2014, i samarbeid med Skolelaboratoriet ved NTNU, også tilby videreutdanningskurset, Energilandskapet” om energi og klima, for realfagslærere i videregående skole.