Til sammenligning fikk prosjekter i Buskerud 228 millioner i støtte og hadde et energiresultat på hele 284 GWh, mens Svalbard fikk 1,1 millioner i støtte og hadde et energiresultat på 4,5 GWh.

Begge de to største støttebeløpene sorterer under Vest-Agder-tallene. Glencore Nikkelverk i Kristiansand fikk 380 millioner kroner for å teste ut en mer energieffektiv produksjon av kobber, mens Alcoa fikk 280 millioner til utvikling av ny energi- og klimateknologi, melder Enova.

- Tilsagnene til Glencore og Alcoa er gitt innen teknologiprogrammene våre. I disse programmene er ikke direkte energiresultat et avgjørende kriterium når vi vurderer søknadene. Det som er viktig, er hva innovasjonen kan føre til på sikt av resultater nasjonalt og globalt. I disse programmene kan vi også dekke så mye som 50 prosent av merkostnadene til prosjekteieren, sier kommunikasjonssjef Eiliv Flakne i Enova til EnergiRapporten.

De største prosjektene på Svalbard var etablering av energiledelse ved Longyear Energiverk og innføring av energiledelse på Svalbard lufthavn.

Blant de største prosjektene i Buskerud var Etablering av demonstrasjonsanlegg for biobasert kullsubstitutt på Arba Follum og Oppgraderingsanlegg for biogass på Veas.

I 2015 investerte Enova til sammen 2,6 milliarder kroner i prosjekter hos offentlige og private virksomheter i alle landets fylker.

I tillegg til Vest-Agder var det prosjekter i i Hordaland og Buskerud som fikk den høyeste samlede støtten fra Enova i 2015, med henholdsvis 342 og 229 millioner kroner i støtte.
Til sammen fikk omtrent tusen prosjekter i norske bedrifter tilsagn om Enova-støtte i fjor.

- Det er tydelig at stadig flere aktører over hele landet ser et forretningsmessig potensial i investeringer i ny grønn teknologi. Ved å utvikle og eksportere slik teknologi, kan norsk næringsliv også bidra til å redusere globale utslipp, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Buskerud topper energistatistikken

Enova har som et av sine mål å bidra til en mer effektiv energibruk. Foretaket måler sine resultater i redusert energibruk samt overgang til og produksjon av fornybar energi. Fjorårets støtte skal bidra til energiresultater på til sammen 1,8 TWh.

Følgende fylker har samlet sett de største kontraktsfestede energiresultatene:

  • Buskerud (284 GWh)
  • Oslo (169 GWh)
  • Finnmark (136 GWh)

Fylkene som har mottatt minst støtte og har lavest energiresultat, er Telemark og Aust-Agder.