Anlegget eies av NRG Energy Inc., Google Inc. og Brightsource Energy. Det begynte å produsere elektrisitet i 2013. Dette melder Brightsource Energy i en pressemelding.

- Åpningen av Ivanpah er begynnelsen på en ny æra i kraftproduksjonen i USA, sier Rhone Resch, president i Solar Energy Industries Association i følge pressemeldingen. - Vi kommer til å bli en global leder innen solenergi.

I området hvor solkraftverket er plassert, cirka 45 miles sørvest for Las Vegas, er det nesten uavbrutt sol mesteparten av året, og det er plassert i nærheten overføringslinjer som frakter strøm til forbrukerne.

Ved hjelp nesten 173 500 datastyrte speil, omtrent på størrelse med en garasjeport, reflekteres sollyset til kjeler på toppen av tre tårn på anlegget. Varmen fra solen varmer kjeler med vann til damp som igjen driver turbiner for å lage elektrisitet.

I 2012 etablerte den føderale regjeringen i USA 17 "solenergisoner i et forsøk på å lede utviklingen til områder hvor det er minst forstyrrende for dyrelivet. Sonene utgjør cirka 450 square miles i de seks statene California, Nevada, Arizona, Utah, Colorado og New Mexico.