Hvert år bruker nordmenn 60 milliarder på oppussing. En fersk undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Enova, bekrefter inntrykket av nordmenn som verdensmestere i oppussing. Hele 56 prosent av husholdningene har konkrete planer om å oppgradere boligen i løpet av de neste tre årene. Men bare 42 prosent av de som skal pusse opp, planlegger tiltak som reduserer energibruken.

- Mange er nok ikke klar over hvor mye moderne varmeløsninger og etterisolering øker bokomforten. Lav strømpris gjør nok også at mange tror det er lite å spare, men gjør du noe med varmebehovet eller varmeløsningene dine, er det mange tusenlapper å hente, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova i en pressemelding.

Enova anbefaler at man tenker energieffektivitet både ved rehabilitering og enklere oppussing.

Dersom boligeieren har muligheten til å ta store grep, er for eksempel varmepumpe og vannbåren varme gode tiltak. Mens tidsstyring av panelovnene gir besparelser også for de som ikke vil legge like mye i potten.

- Både små og store tiltak har effekt. Gjennom Enovatilskuddet har du nå krav på å få penger tilbake for i alt tolv ulike energitiltak. Enovatilskuddet skal stimulere flere til å ta energigrep når de pusser opp, sier Kvam.

Langsiktige verdier

Også de som selger boliger ser verdien i energismarte løsninger. Meglerkjeden Eie opplever at spesielt de som kjøper rekkehus og enebolig er opptatt av lave strømutgifter.

Det stilles høyere og høyere energi- og miljøkrav til nye boliger, og dette påvirker også resten av boligmarkedet. Om ti år kommer boligkjøperne til å legge enda mer vekt på alternative energikilder og muligheter for å spare energi.

Derfor bør du absolutt gjøre noe med energibruken når du likevel skal pusse opp, mener administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling.