Oppdraget, som ble gitt av Envoa, var knyttet til transport i storbyer. Vinnergruppens visjon er pendlerbygg som skal redusere behovet for transport til og fra jobb. Egne bomstasjoner skal gi pengepremier til syklister og det skal gis samkjøringsrabatt i bomringene i Trondheim.

- Dette var veldig deilig - og uventet. Det er artig å få gehør for ideene våre gjennom å vinne konkurransen, sier Tonje Romundstad, talsperson for vinnergruppen. Medelev Prince Kala er også godt fornøyd med gruppens innsats og resultater.

- Vi satset alt og tenkte at vi hadde ingenting å tape. Da er det veldig godt med seier, sier han i en pressemelding fra Enova.

Vinnerlaget besto av Edvard Kunzendorf, Tonje Romundstad, Magnus Mo, Prince Kala og Natalie Horghagen. Elever fra Horten videregående skole tok andreplassen, mens tredjeplassen gikk til elever fra Dønski videregående skole.

Nytenkende og gjennomførbar løsning

- Det var en veldig god vinner som skilte seg ut blant de andre finalistene. Forslaget deres utmerker seg ved at mye av det er fullt gjennomførbart. De bruker kjente teknologiske løsninger for å få ned utslippene fra pendlertransporten til Trondheim, sier Audhild Kvam, prisutdeler og markedsdirektør i Enova.

I juryens begrunnelse heter det: «Gruppens løsning er helhetlig og med konkrete tiltak. Forslagene er nytenkende og gjennomførbare, og de vil redusere transportomfanget. Juryen liker at man kan tjene penger på å være smart. Juryen gir ekstra honnør for at CO2-perspektivet er med».

140 elever og 69 lag fra hele landet hadde kvalifisert seg til den nasjonale finalen i Trondheim. Elevene hadde 24 timer på seg til å komme opp med realistiske, nyskapende og framtidsrettede løsninger. I tillegg til å være kreative, har elevene måtte sette seg inn i det siste innen energi- og klimateknologi.

Grønt entreprenørskap på timeplanen

Denne høsten har nær 4 000 elever fra videregående skoler over hele landet deltatt på lokale gründercamper hvor de har løst ulike oppdrag knyttet til energi og klima. Ungt Entreprenørskap og Enova står bak konkurransen.

- Ungt Entreprenørskap ønsker å løfte fram kombinasjonen realfag og entreprenørskap. Dette er en sikker vinner i framtidens arbeids- og næringsliv. Vi håper elevene blir inspirerte av å jobbe kreativt med realfag, og at de vil vurdere en slik fagkombinasjon når de skal velge videre utdanning, sier Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap.