Strømmen fra vindmøllene blir solgt billig til utlandet, skriver Ingeniøren ifølge Dansk Fjernvarme.

Danskene kjøper inn pelletsfyrer i store kvanta, og kraftverk og fjernvarmeverk investerer massivt i nye ovner til å fyre med billig tre og halm.

Allerede i 2013 inneholdt den importerte pelletsen nesten like mye energi som det alle danske vindmøller til sammen produserer.

Legger man sammen flis og pellets, fikk Danmark 38 prosent mer energi fra tre enn fra vindmøller, når man ser bort fra konverteringstap, viser en sammenligning Ingeniøren har foretatt.

Det førte til at det ikke blir investert i de store varmepumpene som skulle utnytte strømmen fra danske vindmøller. Isteden blir strømmen solgt rimelig til utlandet, uten avgiftsinntekter til statskassen.

I 2014 ble det ikke etablert en eneste stor varmepumpe i et større forsyningssystem i Danmark.

Også i danske hjem taper varmepumper i konkurransen med pellets. En ny analyse fra Energinet.dk viser at det i dag er 173 000 pelletsfyrer i Danmark, og at det tallet vil vokse til 348 000 de neste 20 år, hvis utviklingen fortsetter.

Derimot kommer det kun 70 000 varmepumper som utnytter vindmøllestrømmen, hvor det ifølge rapporten hadde vært smartest for samfunnsøkonomien med hele 358 000 varmepumper og kun 38 000 pelletsfyrer.