Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) kunne juble aller mest da Trondheim kommune onsdag markerte energispareprisens 10-årsjubileum med utdeling av prisen for 2017.

- Dette er veldig stor stas for oss. Vi har jo bygget disse boligene først og fremst for studentene. At det blir lagt merke til, er veldig artig. Fryktelig mange vil besøke disse boligtårnene. Besøkslistene er lange, og velvillige studenter stiller opp og viser fram hjemmet sitt, fortalte boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås i Sit.

Moholt 50|50 er et ambisiøst bydelsprosjekt som i dag huser nesten 700 studenter, barnehage, bibliotek og aktivitetshus, butikk og næringsliv. Prosjektet har fått en rekke priser, blant annet Trondheim kommunes byggeskikkpris for 2017.

Etter juryens mening er Moholt 50|50 et eksempel på hvordan spranget fra Zero Emission Buildings (ZEB) til Zero Emission Neighbourhoods (ZEN) kan se ut.

- Det geniale og spesielle med Moholt 50|50 og som gjør at prosjektet skiller seg ut på en enestående måte, er nettopp den områdetankegangen og områdeutviklingen som prosjektet representerer. Studentsamskipnaden viser hvordan vi kan strekke oss fremover ved å ha fokus på område og sammenheng og ikke bare selve bygget, mener juryen.

Juryen berømmer hvordan nullutslippstankegangen i utvidelses- og fortettingsprosjektet på Moholt studentby kommer til syne gjennom den miksen av miljøteknologi som brukes til energisparing og for å redusere både miljø- og klimabelastninger. Juryen mener at energi- og miljøtiltakene på Moholt 50|50 representerer nytenkning og innovasjon. Samtidig er de fremragende eksempler på hvordan forsyningssikkerheten for energi kan styrkes ved å utnytte lokal og fornybar omgivelsesenergi fra jordvarme og sol.

- Årets prisvinner er et godt eksempel på en helhetlig områdetankegang, der den enkelte bygning sees i sammenheng med omgivelsene, sa varaordfører Ola Lund Renolen.

Boligblokkene i Moholt 50|50 er bygget i massivtre. Varaordfører Renolen trakk frem studentene i nybyggene som ambassadører for et godt og bærekraftig bomiljø med godt inneklima.

- Prosjektet fremmer bruken av fornybare materialressurser i byggebransjen, noe som gir reduserte klimautslipp og er mindre energikrevende, poengterte Renolen.

Energispareprisen deles ut hvert år av Trondheim kommune til energi- og klimatiltak i bygninger, anlegg, industri og annen virksomhet i Trondheim. Prisen består av en plakett med innskrift som skal settes på eller i anlegget, samt et diplom.

 Mer om energibehov og energibruk på Moholt 50|50finner du i EnergiRapporten nr. 40/2017. Bestill abonnement på EnergiRapporten her!