Investeringen er gjort i Widerøes bygg i Tromsø og Bodø. Schneider Electric har vært totalleverandør av avtalen og har installert tiltak som overvåker, styrer og forbedrer ventilasjon, elektro, kjøling, varme, varmepumper og IT-systemer. Det ble satt som mål å spare 1 650 000 KWh per år som følge av investeringen.

Nå viser tallene at Widerøe har kuttet hele 1 808 695 kWh i 2013. I rene kroner og ører betyr dette at Widerøe har spart hele 1 579 957 kroner i 2013, noe som er nesten 300 000 mer enn antatt.

- Energieffektivisering er et viktig satsingsområde for Widerøe, og prosjektet er et resultat av selskapets langsiktige satsing på miljø generelt og energieffektivisering spesielt. At vi samtidig sparer penger, er en stor bonus. I tillegg skaffer vi oss varige konkurransefortrinn ved å velge fremtidsrettede løsninger med strenge krav til energibruk i næringsbyggene våre, sier Knut Hagen, sjef for internservice i Widerøe.

Viktig med tverrfaglig kompetanse

- Etter hvert som vi gikk inn og analyserte bygningsmassen til Widerøe, så vi at det var energibesparelser å hente på mange områder. Vi måtte inn på ventilasjon, varme, el, kjøling og lys og alle de kjente tekniske områdene som et næringsbygg har. Det førte til at det ble et tverrfaglig prosjektforslag som ble lagt frem, sier Roy Michalsen, forretningsutvikler i Schneider Electric til Tekniske Nyheter.

Han mener at der ligger noe av nøkkelen til gode resultater innen energieffektivisering. 

- Det som veldig ofte skjer er at firmaer går inn og gjør noen enkelttiltak utifra enkle energianalyser. Det man da ofte ikke ser, er at noen av disse tiltakene kan ha konsekvenser på andre områder i bygget. For eksempel kan det man gjør med ventilasjonen påvirke noe på varmesiden, sier Michalsen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 19/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!