Dette melder Solør Bioenergi i en pressemelding.

Fra begynnelsen av året til slutten av 2026 deltar Solør Bioenergi Fjernvarme i et prosjekt finansiert av EU med formål å få i gang en ny start for energiskogbransjen. Prosjektet fokuserer geografisk på områder der det er forutsetninger for dyrking og etterspørsel etter energiskogflis i form av Salix (selje og pil). Målet er blant annet å identifisere og samle ledende aktører i Sverige for erfaringsutveksling og samarbeid. Prosjektet handler også om å studere karbondioksideffekter og sikre oppfyllelse av bærekraftskriterier, samt å utarbeide økonomiske dyrkingskalkyler for energiskog under ulike forutsetninger.

– Energisystemet og energimarkedene utvikler seg stadig, og vi ønsker å være aktive i dialogen med eksisterende og potensielle drivstoffleverandører av ulike fornybare drivstoff. Vi tror på langsiktige relasjoner med lokale leverandører og en forståelse for hverandres virksomhet. Derfor er vi glade for å delta i dette prosjektet og bidra med kompetanse og erfaring, og håper å kunne være en del av utviklingen, sier Erica Edfeldt Wehtje, teknisk sjef for Solør-konsernet.

Prosjektet er et samarbeid mellom flere aktører med lang erfaring. I tillegg til Solör Bioenergi Fjernvarme AB deltar Henriksson Salix AB, Laqua Treatment AB og Hjälmarbygdens Bioenergi. Prosjektet involverer også konsulentene Susanne Paulrud fra RISE, spesialisert på drivstoffegenskaper og forbrenning, Kjell Andersson, tidligere næringspolitisk sjef ved Svebio, samt førsteamanuensis Håkan Rosenqvist, spesialisert på salixøkonomi. Prosjektleder er Henriksson Salix AB, et svensk familieeid selskap spesialisert på teknologi for og produksjon av salix som biobrensel. Solör Bioenergis rolle i prosjektet er å være rådgiver, og flere eksperter innenfor virksomheten vil delta i arbeidet på ulike måter i løpet av prosjektperioden.

Salix (selje og pil) som biobrensel

Salix er en hurtigvoksende flerårig tresort som dyrkes i form av såkalt energiskog og vanligvis høstes ved direkte flising hvert tredje eller fjerde år. Dyrkingen skjer hovedsakelig for produksjon av biobrensel, men også for sanering av tungmetaller i forurenset jord og for rensing av kommunalt avløpsvann.

Flis fra salix er et biobrensel som vanligvis brukes på en lokal markedsplass.

– Innenfor Solør Bioenergi bruker vi salix som biobrensel ved noen av våre anlegg i sørlige Sverige, som ett av flere biobrensler basert på hva som best passer våre behov. Vi ønsker å være med å undersøke om det er forutsetninger for å øke bruken av selje, og i så fall sikre at kravene og ønskene når det gjelder kvalitet, kostnadseffektivitet og overholdelse av regelverk oppfylles, sier Erica.