Dette melder Technology Academy Finland.

Den globale teknologiprisen på 1 million euro ble tildelt Green som en anerkjennelse av hans lederskap i utviklingen av Passivated Emitter and Rear Cell (PERC), som har redusert kostnadene ved bruk av solcellepaneler, noe som gjør solcelleenergi rimeligere enn fossilbaserte alternativer. 

Green og teamet hans begynte å jobbe på PERC i 1983. Siden den gang har den blitt den mest kommersielt levedyktige og effektive silisiumbaserte solcelleteknologien for bruk i solcellepaneler, og for elektrisitetsproduksjon i stor skala, og står for nesten 90 % av det globale solcellemarkedet.  

 Det er en stor ære å ha blitt valgt til å motta en så prestisjetung pris. Det anerkjenner ikke bare mitt bidrag til solceller (konvertering av lys til elektrisk strøm), men også prestasjonene til det bredere forskningsmiljøet med fokus på solceller. Vi må bytte fra fossilt brensel til fornybar energi for å opprettholde den menneskelige sivilisasjonens bane på planeten. Endringene akselereres stadig, og verden vil gå over til sol- og vindenergi i løpet av det kommende tiåret. Jeg tror at en enorm transformasjon med historisk betydning er i gang, sa Martin Green.

Millennium Technology Prize deles ut av Technology Academy Finland. Sauli Niinistö, president i Finland og mannen bak prisen, delte den ut på en seremoni i Helsingfors i går.

 Professor Greens innovasjon har allerede, og vil fortsette, å forbedre livskvaliteten for milliarder av mennesker globalt, og samtidig øke miljømessig bærekraftig utvikling, fra nasjonale strømnett til private hjem, sa professor Minna Palmroth, styreleder for Technology Academy Finland.

– PERC-teknologi kan hjelpe oss med å tilby rimelige energiløsninger og å dempe klimaendringer. Videre forskning på solceller er nødvendig for å erstatte komponenter med begrenset tilgang, for eksempel sølv, med mer tilgjengelige alternativer, sa professor Päivi Törmä, leder av den internasjonale utvelgelseskomiteen for Millennium Technology Prize.