Robben Island, øya hvor Mandela satt i fengsel, får solcellekraftverk og microgrid som reduserer utslipp fra nåværende kraftproduksjon med 75 prosent. Det nye systemet overvåkes og styres via et trådløst system på land, melder ABB.

Øya, hvor fengselet nå er et levende museum, har nettopp blitt et forbilde for en ren energifremtid. Robben Island er et verdensarvsted som har opptil 2 000 besøkende med ferge daglig og er hjem for over 100 turguider og ansatte på museet. For å gi kraft til øya har Sør-Afrikas turistmyndigheter nylig installert et solkraftbasert microgrid bygget med teknologier fra ABB.

Det lille kraftnettet gjør at Robben Island drastisk kan redusere bruken av forurensende dieselgeneratorer, som tidligere var øyas eneste kraftkilde. ABB har installert rundt førti microgrid i ulike konfigurasjoner og ser på teknologien som anvendbar på øyer over hele verden, fjerntliggende områder og steder med lav befolkningstetthet som har behov for ren, fornybar og stabil kraftforsyning adskilt fra et større, offentlig kraftnett.

Mikronettet er avhengig av omfattende digitalisering for å oppnå optimal effektivitet. Et ABB AbilityTM styringssystem sørger for at driften kan gjøres fra Cape Town på fastlandet, ni kilometer fra øya, over farlig farvann. Løsningen eliminerer behovet for en permanent arbeidsstyrke på øya, hvor ustabilt vær ofte stopper transport til og fra fastlandet.

Robben Island har en aktiv havn og et fyr. Øya har et energibehov tilsvarende en landsby med 130 boliger. Før mikronettet ble satt i drift, gikk det med 600 000 liter diesel årlig til produksjon av elektrisk kraft. Når øya fremover drives med solkraft minst ni måneder i året, med diesel som back-up, forventes både drivstoffkostnader og utslipp å falle med 75 prosent.

- Microgrid er et nøkkelelement i fremtidens kraftnett, sier Claudio Facchin, leder av ABBs divisjon Power Grids. 

- Teknologien vi implementerer på Robben Island er garantert en målestokk på hvordan vi kan støtte sterkere, smartere og grønnere kraftnett, sier han.

Mikronettet på Robben Island samler solkraft fra solceller på sørøstsiden av øya. Solkraftverket er på størrelse med en fotballbane og har en maksimal kapasitet på 667  kW. Tolv solar-invertere konverterer den variable likestrømmen (DC) fra solcellene til vekselstrøm (AC) som gir strøm til øya. Mikronettet drives med solkraft om dagen. En batteribank, som lades med overskuddskraft, gir strøm til nettet rundt syv timer etter solnedgang.

Prosjektet er del av et bærekraftig turistinitiativ som finansieres av landets turistmyndigheter. Det ble utført for ingeniørselskapet Sola Future Energy.

En ekstra fordel med det trådløse nettverket, for styring fra fastlandet, er at det ikke var behov for å grave kabelgrøfter, noe som bidrar til å beskytte det lokale habitatet. Robben Island er inkludert i Sør-Afrikas naturarvprogram og er hjemmet til over 20 000 pingviner, flokker med gaseller (springbukk), landets nasjonalmaskot, og er også et fuglereservat.