Hurtigruten er først i verden med å ta i bruk batteridrevne og utslippsfrie snøskutere til å frakte turister fra hele verden, ut i den arktiske villmarken. Når skuterne lades, vil det skje det med strøm produsert av solceller og vindkraft, lagret i batteripakker. Batteripakkene er bygget opp av gjenbrukte elbilbatterier, og er levert av energistyringsselskapet Eaton, melder Assemblin i en pressemelding.

24 timer midnattssol

- Vi utnytter vindkraft om vinteren og 24 timer med midnattssol om sommeren. Vi kaller det nærenergi, sier Lars Rise i Assemblin Spitsbergen, som i samarbeid med noen få, utvalgte utstyrsleverandører, har satt sammen og utviklet den innovative energiløsningen. I første fase får Hurtigruten et smartladesystem for el-kjøretøy som utnytter dagens kapasitet på inntak og prioriterer egenprodusert nærenergi. Med store batteripakker for lagring, vil løsningen over tid dekke det meste av strøm- og varmebehovet på Hurtigrutens snøskutersenter (IGP), der det også drives butikk og utleie av blant annet elektriske sykler.

Det siste året har en tilsvarende løsning stått i prøvedrift i Assemblins eget bygg i Longyearbyen. Det har resultert i at kontor- og verkstedbygningen er tilnærmet selvforsynt med energi i sommerhalvåret.

Stor interesse

Assemblins nærenergiløsning har vekket stor interesse, allerede før den første installasjonen er satt i ordinær drift. - De alternative energiløsningene vi har sett i markedet til nå, har stort sett vært levert av energiverkene selv, eller av noen få utstyrsleverandører. Vår kompetanse ligger i å sy sammen funksjonelle og gode helhetsløsninger, uavhengig av merker og produsent, men basert på det utstyret og den teknologien vi mener er best og mest kostnadseffektiv til hvert enkelt prosjekt, sier Lars Rise.

- Vi er allerede i dialog med et titalls bedrifter i Longyearbyen, og begynner også å få henvendelser fra bedrifter på fastlandet. Det viser at det er stor interesse for å ta i bruk sol og vind som energikilder, så lenge løsningene innfrir samme krav til sikkerhet, kvalitet og driftsstabilitet som de tradisjonelle energikildene. Når vi baserer oss på eksisterende kvalitetsprodukter og standard grensesnitt, åpner det for enklere implementering og anvendelse også på fastlandet eller i andre land, sier Rise, som har sett mange eksempler på at solpaneler eller andre alternative energikilder ofte er døråpneren til flere energisparingstiltak.

- Hvis du først begynner å spare sol i en bøtte på veggen, vil du gjerne gå løpet helt ut. Den energien du produserer selv er gull verdt, og det blir fort et poeng å utnytte den på best mulig måte. Derfor ser vi ofte at disse kundene veldig raskt begynner å se på mulighetene for også å spare energi ved å gå over til LED-lamper, isolere veggene eller skifte vinduer.

Spiller på lag

- Energiforsyningen på Svalbard har vært et diskusjonstema i mange år. Rise er tydelig på at de ønsker å spille på lag med de eksisterende energikildene og -leverandørene på øya. – Våre nærenergiløsninger er helt fristilt det offentlige el-nettet. All den energien vi produserer, blir lagret i de lokale batteripakkene. Parallelt med elproduksjonen har vi solfangere som kan produsere varmtvann til fjernvarmenettet. Vi kan også bruke et eventuelt el-overskudd fra solcellene, til å varme vann til fjernvarmenettet. Dette er løsninger vi har prøvd ut, og som fungerer godt, sier han.

- Våre løsninger er ikke det endelige svaret på energiutfordringene på Svalbard. Men de kan forhåpentligvis være et bidrag til en utvikling i riktig retning, sier Lars Rise.