Dette melder energinet.dk. Det er høyere enn i 2015, da den  forrige rekorden ble satt, som var på 43,8 prosent.  Produksjonen fra vindmøller utgjorde i 2017 14,8 TWh, noe som tilsvarer 43,8 prosent av det danske elforbruket. Årets produksjon av solceller var 0,8 TWh, som tilsvarer 2,3 prosent av forbruket. Avrundet blir dette til sammen 45,8 prosent og 15,6 TWh som er den høyeste produksjonen i Danmark noensinne.

En gang trodde vi, skriver energinet.dk, at elsystemet maksimalt kunne håndtere sol- og vindstrøm som var fem prosent av det danske forbruket. Siden ble vi klokere og satte grensen til 10 prosent. Og senere 20 prosent.

I dag håndterer elsystemet timer og dager med elproduksjon fra vindmøller og solceller som er langt høyere enn Danmarks samlede forbruk, på samme måte som danskene har strøm i stikkontakten i de timer og dager hvor det er helt vindstille og overskyet.

- I takt med at den grønne omstillingen fortsetter, vil svingningene bli enda større. Vind og sol vil dekke hovedparten av strømmen i enda flere timer, og selv om det ikke er ukomplisert å balansere et elsystem med store mengder svingende elproduksjon, så vet vi i dag at det kan la seg gjøre å komibinere store mengder fornybar energi i et land som er blandt dem med høyest forsyningsikkerhet i Europa, sier Søren Dupont Kristensen, direktør i Energinets Elsystemansvar.

Han sier at fremover kommer fleksibilitet og digitalisering også til å spille en meget viktig rolle. Vi skal bruke mer strøm, når det er rikelig, f.eks. varme opp hus med varmepumper eller lade opp elbiler intelligent, når det blåser eller midt på natten, når forbruket er lavt. 

På lengre sikt vil lagring av vind- og solenergi også spille en stor rolle. Vind og sol kan lagres i batterier og sikre elforsyningen på vindstille og overskyede dager.

Danmark er en del av et stort europeisk marked, og har gode og sterke elforbindelser til nabolandene. Strøm flyter hele tiden inn og ut av landet. På den måten kan vi utnytte at vind og vær flytter seg. Vi kan i fremtiden importere vindstrøm fra England gjennom den planlagte Viking Link-forbindelsen når en vindfront rammer Storbritannia, og timer etterpå kan vi eksportere til engelskmennene når den samme vindfronten treffer Danmark, skriver energinet.dk.