- Vi mente det kunne la seg gjøre å fjerne rørsystemet som går til gulvvarme og radiatorer, og la tappevannet ta seg av oppvarmingen også. Det får vi til ved å koble en liten varmeveksler på tappevannet i leilighetens VVS-skap. Slik tar vi greit ut 2-3 kilowatt, som i en vanlig leilighet dekker behovet for gulvvarme på badet og i oppholdsrommene, sier Rolf Julin, teknisk sjef i AE Varme til ae.no.

Nyvinningen forenkler forarbeidet, halverer rørmengden og kutter kostnader. Etter hvert som slike løsninger industrialiseres, blir det rimeligere også for utbygger, og for forbruker.

Årets byggepris

Det første anlegget ble installert i Agderbyggs prosjekt Kuholmsveien 35 i Kristiansand og fikk Årets Byggepris 2015. Juryen omtaler det som et “innovativt fjernvarmeprosjekt”. Snart er også installasjonsarbeidet i gang i det høyt profilerte nybygget Q42 på hjørnet av Dronningens gate og Elvegata i Kristiansand. I byggeprosjektet Q42 skal den nye komfortløsningen installeres i 69 moderne leiligheter.

Fra pilot til storskala

- Veien har til dels blitt til underveis. Vi skjønte tidlig at man kommer lenger med handling enn med konsulentrapporter og utredninger, sier Julin. Under en testkjøring på et laboratorium i Grimstad med 65 grader på tappevannet og 0,02 liter per sekund, ga anlegget 3 kilowatt effekt til oppvarming.

- Med nye energikrav for bygg, gjelder det å utnytte mulighetene. Det er spennende å utvikle noe som gir et pluss til vår virksomhet. Vi ser muligheter for å være med og sette en standard for varme i nye bygg i Norge, sier Rolf Julin til ae.no.