Det innovative anlegget heter Microsol og er resultatet av et prosjekt ledet av Schneider Electric, i samarbeid med en gruppering på totalt ni offentlige og private samarbeidspartnere. Demoanlegget ble åpnet på senteret til Kommisjonen for Alternative Energikilder og Atomenergi (CEA) i Cadarache, Provence. Løsningen ble til takket være nytenkning innen termisk solenergi, melder Schneider Electric.

Målet med Microsol-prosjektet er å utvikle en enkel, modulær standardteknologi for å produsere elektrisitet, drikkevann og varme samtidig. Disse er vesentlige elementer for etableringen av mikrobedrifter i verdens landbruksområder som er preget av høye nivåer av solstråling, spesielt i Afrika. Microsol baserer seg på prinsippene bak den samtidige genereringen av elektrisitet og varme. Det er et resultat av en ny tilnærming til en teknologi som allerede er utbredt, soldreven termodynamikk. Løsningen fokuserer på prosjektering av termisk lagring ved å bruke kun miljøvennlige produkter.

- Microsol er et nøkkelprosjekt i Schneider Electrics strategi som sikter på å utvikle et omfattende og integrert tilbud innen energiforsyning rettet mot befolkningen som befinner seg på bunnen av pyramiden, uttalte Gilles Vermot Desroches, direktør for bærekraftig utvikling i Schneider Electric, under lanseringen.

- Takket være aktivt samarbeid med innovative, unge franske selskap, har vi vært i stand til å utvikle en teknologi som imøtekommer behovene til små bedrifter i utviklingsland, sier han.

Microsol-konsortiet planlegger å etablere et pilotanlegg på det afrikanske kontinentet innen 2014, og levere anleggene i løpet av 2015.

Kompetanse som kan komme til nytte i Norge

- Microsol er et spennende prosjekt som er helt i tråd med Schneider Electrics visjon, energi til en større del av verdens befolkning ved bruk av miljøvennlig, ny teknologi, sier Ingunn S. Kristiansen, Marketing Communication Manager i Schneider Electric Norge. 

- Vi i Schneider Electric Norge er glade for å være en del av et internasjonalt konsern som tar samfunnsansvar, samtidig som vi får verdifull erfaring med utvikling av fornybare energikilder. Dette er viktig kompetanse som også kan komme til nytte her i Norge, fastslår hun.

Microsol-prosjektet startet i november 2011 og utviklet seg over en periode på tre år, med et budsjett på 90 millioner kroner. Som en del av ADEMEs (fransk byrå for miljø- og energihåndtering) program for fremtidsrettede investeringer, får Microsol økonomisk støtte i form av et stipend og et refunderbart forskudd på 4,2 millioner kroner. Demoanlegget skal være i stand til å levere en konkret løsning i tråd med ADEMEs 2050-visjon og dens utviklingsplan for soldreven termodynamikk, som omfatter flere franske industribedrifter.