Dette melder Sweco

- Når vi nå skal inn i et flunkende nytt bygg, har vi tatt vår egen medisin og planlagt spesielt med tanke på isolasjon, ventilasjon og egenproduksjon av energi fra fornybare kilder. Satsingen på energieffektivisering er så god at Enova yter bygget 5,5 millioner kroner i støtte som et forbildeprosjekt, sier divisjonsdirektør Tor Helge Indrebø i Sweco Norge til sweco.no.

Det er Fantoft Utvikling som har utviklet tomten og som eier bygget. Entreprenørselskapet Lars Jønsson har totalentreprise på oppføringen av det cirka 18 000 kvadratmeter store bygget, og Lund & Partnere i Bergen er arkitekt.

- Næringsbygget på Fantoft vil utmerke seg med et lavt energibehov som i betydelig grad dekkes av egne og fornybare kilder. Planene tilsier et energiforbruk som er 50 prosent lavere enn kravet til passivhus i energiklasse A. Det er slike prosjekter vi vil ha flere av, og derfor støtter vi utbyggeren økonomisk, sier rådgiver Ole Aksel Sivertsen i Enova til sweco.no. Han rangerer bygget på Fantoft blant de fem mest energieffektive byggeprosjektene i landet.

- Det spesielle på Fantoft er at prosjektet gjennomføres i privat regi, med leietakere som aksepterer de kostnadene som initielt følger med den spesielle satsingen på miljøvennlige løsninger, sier Sivertsen.

Blant de mest krevende tiltakene er boring i grunnen ned til 220 meters dybde. Her skal det etableres energibrønner som lagrer kjøling eller varmeoverskudd fra bygget for senere bruk, avhengig av behovet for å justere temperatur i bygget.