IKEAs nye varehus åpner på nyåret i 2015, og årsforbruket av fjernvarme vil være cirka 1 GWh til oppvarming, ventilasjonsluft og varmt tappevann, melder Eidsiva i en pressemelding.

- Vi i Eidsiva er glade for at valget av tomt falt på Nydal, slik at det er mulig å levere fjernvarme til IKEA. Det blir en stor kunde for oss, som vil trekke mye aktivitet til området, mener salgs- og markedssjef Cecilie Skaug Ladegård i Eidsiva Bioenergi i en pressemelding.

IKEA skal forsynes med fjernvarme fra Trehørningen Energisentral, som ligger like ved. Trehørningen Energisentral ble satt i drift i 2011. Avfallsforbrenningsanlegget produserer fjernvarme, damp til prosessindustrien og elektrisitet. – Det vil derfor bli kortreist energi fra Eidsiva, forklarer Skaug Ladegård.

Hele 15 kommuner i Innlandet leverer restavfallet sitt til energigjenvinning på Trehørningen. Eidsiva har avtaler med Gjøvik, Land og Toten Interkommunale avfallsselskap (GLT-Avfall), Gausdal, Lillehammer og Øyer Renovasjonsselskap (GLØR), Sør-Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap (Søir IKS) og Hias IKS om mottak av restavfall fra husholdninger. I tillegg forbrennes næringsavfall fra regionen. Eidsiva mottar næringsavfall fra flere selskaper, men de største leverandørene er Østlandet Gjenvinning og Norsk Gjenvinning.

Miljøvennlig

Over 70 000 tonn kortreist restavfall blir til fjernvarme, strøm og damp i Trehørningen Energisentral. 

- Miljøet står i fokus for oss. Energisentralen er underlagt strenge utslippskrav i forhold til luft og vann. I dette anlegget blir restavfall, med moderne og effektiv teknologi, omdannet til fornybar energi på en miljøvennlig måte, sier prosjektleder Terje Ruud Karlsen i Eidsiva Bioenergi.