Dette melder Multiconsult. Oppvarmingen av Nidarosdomen byr på store utfordringer. Innetemperaturen kan være ganske lav når besøkende rusler rundt i yttertøy, men må være høyere når publikum sitter rolig på stoler og hører på lengre konserter. Samtidig har mye av interiøret og orglene ikke godt av for store fukt- og temperaturvariasjoner. 

-Forenklet fortalt går vår løsning ut på å senke temperaturen i hele domen, og heller varme opp akkurat der man sitter, forteller rådgiver Anna Frederikke Østby i Multiconsult.

Gjennom et sonestyrt system kan varmluft tilføres gjennom åpninger i gulvet på de områdene der det til enhver tid er behov for det. I dag varmes Nidarosdomen opp med strøm og fjernvarme, men vinnergruppen har også sett på muligheter for å bruke brønnvarme og solceller slik at kirken på sikt kan bli mer selvforsynt med energi.
 

Hjemmeseier i finalen

 
Konkurransen Nidaros Open Innovation Competition var i regi av Trondheim kommune og Climate-KIC, og den omfattet energieffektivisering av Nidarosdomen og energiforsyning til hele området rundt. Etter en innledende runde, ble fire lag plukket ut til finalen. Der vant Multiconsult-gruppen foran lag fra Polen, Serbia og Italia. – Vi la mye arbeid i en grundig analyse av helheten. Nidarosdomen er under oppgradering, det er mange interessenter og energiløsningen skal være klimavennlig. I tillegg kommer kompleksiteten i utformingen av kirken og at den brukes på mange ulike måter, sier rådgiver Wolfgang Kampel i Multiconsult. I konkurranseutlysningen er det lagt vekt på at forslagene skal gi den beste energiløsningen, samtidig som de kulturhistoriske verdiene ivaretas.
 
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 27/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!