I forbindelse med prosjektet “Grønt sykehus” er man nå i ferd med å lansere et eget varmepumpeprosjekt som et konkret enøktiltak. Universitetssykehuset har enorme kjøleanlegg, og vil bruke varmen fra disse til å produsere alt varmtvann til eget bruk. Tidligere har dette vært en kjøpt tjeneste fra Troms Kraft (TK), kan vi lese på unn.no.

- Planen er at vi skal bli selvforsynte med varmtvann på hele sykehuset, og slippe å kjøpe oppvarmingen fra TK. Prosjektet skal være klart til å kjøres i gang i løpet av første halvår, forteller Odd Pedersen, leder for maskinseksjonen ved UNN og Skjalg Trældal, avdelingsleder ved teknisk drift.

UNN har et årlig forbruk på rundt 21 000 m3 varmtvann, noe som utgjør cirka 1 500 000 kWh. Det nye varmepumpeanlegget vil produsere rundt 1 000 000 kWh, og det medfører en tilsvarende reduksjon av innkjøpt energi fra TK.

UNN har, sammen med de andre HF i Helse Nord, søkt og fått innvilget tilskudd fra Enova. For UNN utgjør dette tiltak for 100 millioner. Størrelsen på støtten varierer med type tiltak ,og investeringstiltakene vil måtte tas over flere år. Når tiltakene er utført vil UNN ha en årlig energibesparelse på 23,4 millioner kroner. For budsjettet for 2014 har UNN satt av 14,1 millioner til enøk.

I tillegg til varmepumpeprosjektet i Tromsø, har man flere andre tiltak på gang som skal bidra til miljøsatsingen ved UNN. 

- I Harstad legges det opp til en grønnere energifokus gjennom varmegjenvinning i tilknytning til ny ventilasjon. Ved Søsterveien 3 i Narvik erstatter vi oljefyring med varmepumper. Også ved Åsgård i Tromsø gjør vi miljøbevisste oppgraderinger, sier Odd Pedersen og Skjalg Trældal.