Dette melder Statkraft. 

Prosjektet, som ligger ved Inverness vil ha en installert effekt på 450 MW. Det vil være et viktig bidrag til å balansere kraftsystemet for å kunne ta inn mer sol- og vindkraft i strømnettet. Et pumpekraftverk fungerer slik at vannet pumpes opp i et øvre magasin når det er overskudd på kraft. Vannet lagres som et batteri, og brukes til strømproduksjon ved behov, ved å slippe vannet tilbake til et nedre magasin som er Loch Ness.

- Dette er et veldig spennende prosjekt. Vi kan bidra med Statkrafts unike vannkraftkompetanse til det grønne energiskiftet i Skottland og samtidig styrke forsyningssikkerheten. Fleksibel kraft er nødvendig for å kunne balansere strømnettet og fase inn mer fornybar energi, sier Statkrafts Europadirektør, Barbara Flesche.

Det er Intelligent Land Investments Group, et selskap som utvikler fornybarprosjekter i Skottland, som selger prosjektet. Statkraft vil utvikle prosjektet videre og investere dersom det blir lønnsomt. Det vil være avhengig av rammevilkårene. Prosjektet ble godkjent av lokale myndigheter i 2021. 

Britiske myndigheter har annonsert at de vil utvikle et rammeverk for å støtte investeringer i større lagringsinfrastruktur for energi, som pumpekraftverk. Hvordan dette blir utformet vil ha stor betydning for om prosjektet lar seg gjennomføre.

- Bygging av dette pumpekraftverket forutsetter rammebetingelser fra britiske myndigheter som er tilpasset slike prosjekter, sier Flesche. 

Statkraft har allerede flere pumpekraftverk i drift i Norge og Tyskland. Statkraft er godt etablert i Skottland med hovedkontor i Glasgow og har flere vindparker i drift og andre prosjekter under planlegging eller bygging. 

Les mer om prosjektet Red John.