Regjeringen har bestemt at bruken av R22 som kjølemedium skal fases ut innen utgangen av året. Statsbygg tar R22-grep i OL-bygget på Lillehammer.

Det som opprinnelig var radio og tv-senteret under OL på Lillehammer i 1994, er i dag en del av Høgskolen i Lillehammer. 1. februar startet arbeidet med å fjerne det gamle kjøleanlegget som ble brukt under olympiaden. Det har nå blitt erstattet med to store kjølemaskiner med en samlet kjøleytelse på 1 900 kilowatt, melder Statsbygg.

Skader ozon-laget

R22 har inntil nylig blitt brukt i varmepumper og aircondition over store deler av verden. Problemer oppstår hvis det kommer en lekkasje. Da frigjøres hydroklorfluorkarboner (HKFK) som skader ozonlaget og bidrar til global oppvarming.

- De siste månedene har vært utfordrende og nervepirrende, sier prosjektleder i Statsbygg, Johan Borud.

- Vi måtte få det nye anlegget i drift tidsnok før sommervarmen. Fabrikken i Ungarn kunne ikke starte produksjonen av de to hovedpumpene før 5. mai, og disse var en nødvendig del i hjertet av det nye anlegget. Imidlertid har vi vært på godfot med værgudene, som ga oss en kjølig vår.

Et av de største anleggene i Statsbygg

Kjøleanlegget ved Høgskolen i Lillehammer er et av de største anleggene i Statsbygg. Det pågående arbeidet med utfasing av R22 er en prioritert oppgave. Investeringskostnaden er 23 millioner kroner, og ytterligere 12 millioner kroner vil bli investert i forskjellige energibesparende tiltak i løpet av året. I Statsbygg sentralt er det satt av 100 millioner kroner som fordeles over 50 prosjekter. Utfasingen har pågått siden 2012, og skal avsluttes i løpet av året.

21. mai ble det nye anlegget tatt i bruk ved høgskolen, og miljøvennlig kjølvann sirkulerte i den 35 000 kvadratmeter store installasjonen. I tillegg er rørnettet ved høgskolen oppgradert, og det er etablert en ny tørrkjølerpark. Anlegget leverer også kjølevann til NRKs regionkontor på Lillehammer. Stolte “statsbyggere” feiret dagen med å spandere kake til alle på byggeplassen.