I 24 timer jobbet gruppen med et oppdrag for Eramet Sauda. Elevene foreslår å utnytte varmeenergi og karbondioksid fra anlegget, til lokal matproduksjon, melder Enova. Slik skal prosjektet også bidra til økt verdiskaping i Sauda-samfunnet. Laget representerte Vest-Agder i den landsdekkende finalen i “Energi for framtiden”.

- Dette har vært veldig engasjerende og lærerikt. Oppgaven var vanskelig, men vi synes det var spennende å få en skikkelig utfordring. Dette var gøy, sier Frida Føreland, talsperson for vinnergruppen til Enova. Nå kan de fem jentene dra hjem med tittelen norgesmester i grønt entreprenørskap, melder Enova.

Gruppen fra Frederik II videregående skole i Fredrikstad kom på andreplass, mens gruppen fra Strinda videregående skole i Trondheim kom på tredjeplass. 

- Juryen er imponert over hvordan vinnergruppen har tenkt helhetlig. Ikke bare vil de løse et miljøproblem; de setter klima og miljø i en større sammenheng og gjør problemer til muligheter, sa Audhild Kvam, markedsdirektør i Enova SF, da hun delte ut prisen.

Prosjektet Energi for framtiden er et samarbeid mellom Enova og Ungt Entreprenørskap. Finalistene som deltok i Trondheim hadde kvalifisert seg gjennom lokale konkurranser. På landsbasis har 4 300 elever i videregående opplæring jobbet med energi og klimagassutslipp som tema denne høsten.

Oppdrag fra prosessindustrien

Det var ingen enkel utfordring elevene fikk å bryne seg på. Årets oppdrag var utarbeidet i samarbeid med Eramet Sauda, og elevene skulle komme med forslag til hvordan selskapet gjennom teknologi eller prosesser bedre kan utnytte spillvarme og CO2 fra ferromangan-produksjonen.

Lærer ved å gjøre

- Dette er et glimrende eksempel på hvordan næringslivet kan bidra inn i skolen. Elevene blir engasjerte når de får jobbe med reelle problemstillinger, og de får kunnskap om energi og klima som de ikke kan lese seg til i en bok. De lærer ved å gjøre - i stedet for å se og høre, sier Tor Kåpvik, fung. administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.