Dette melder Hafslund Oslo Celsio.

Ved anlegget til Norges største fjernvarmeselskap, Celsio,på Haraldrud i Oslo, har det reist seg en 33 meter høy termos. Termosen har plass til mer enn åtte millioner liter varmt vann og skal om ikke lenge settes i drift som et gedigent energilager. Energilageret er knyttet til Celsios 70 mil lange fjernvarmenett, som skjult under Oslos gater, transporterer vannbåren varme til mer enn 200 000 mennesker i hovedstaden. 

Den enorme varmtvannstanken prydes av et kjempestort bærekraft-symboliserende kunstverk, signert kunstneren Pøbel. Kunstverket er laget ved å bore tusenvis av små hull i metallplater. 

Se og last ned den digitale avdukingen her.

null
Administrerende direktør Knut Inderhaug i Celsio. Foto: Celsio

Får en viktig funksjon

Administrerende direktør Knut Inderhaug i Celsio gleder seg til det nye energilageret settes i drift til våren.

- Energilageret gjør oss bedre rustet på flere måter. For det første kan vi produsere fjernvarme jevnt og effektivt selv om etterspørselen fra kundene varierer gjennom døgnet. Vi kan også redusere bruken av elektrisitet i fjernvarmeproduksjonen i de timene det er høyest trykk på strømnettet. I tillegg vil energilageret bidra til å holde stabilt trykk i rørnettet vårt og fungere som et nød-reservoar og gjøre nedetiden kortest mulig ved evt. lekkasjer i nettet, sier han. 

- Dette var et spennende prosjekt, og det var første gang jeg jobbet med perforering i en så stor skala. Vanligvis skjærer jeg sjablonger for hånd i papp, mens her har en slags sjablong med tusenvis av perforerte hull i metallplater, til slutt blitt et kunstverk på en 33 meter høy tank, sier Pøbel om sitt nye kunstverk.

Pøbels motiv. Foto: Celsio
Pøbels motiv. Foto: Celsio

- Jeg håper at denne utsmykningen kan være et positivt bidrag til omgivelsene og innbyggerne i nærområdet. Forbipasserende vil få noe litt annerledes å se på i hverdagen enn bare en vanlig industritank, og motivet vil forhåpentligvis kunne være til inspirasjon for både yngre og eldre.

Inderhaug i Celsio er svært fornøyd med det nye kunstverket. -  Jeg synes Pøbels kunstverk er storslått og vakkert og gir anlegget vårt et kraftig estetisk løft. I tillegg symboliserer det på en god måte vår sirkulære og miljøvennlige energiforsynings-virksomhet. Jeg håper og tror at verket vil være til glede både for forbipasserende, beboere og folk som jobber i området, sier han.