Dette er 3 prosent mindre enn ved forrige tilsvarende undersøkelse i 2009, temperaturforskjellene tatt i betraktning. Nesten 80 prosent av energiforbruket vårt er strøm, og mye går til oppvarming av bolig, viser tall for 2012. Dette skriver SSB i samfunnsspeilet /201.

Varmere klima, økte strømpriser, mer energieffektivisering og endringer i boformer har bidratt til at husholdningene bruker mindre strøm enn for bare noen få år siden. Fra slutten av 1990-tallet har det blant annet vært en byggeboom for blokkleiligheter, som er mindre energikrevende enn eneboliger. Norske husholdninger ligger likevel fortsatt på verdenstoppen i strømforbruk.

Norge og de arabiske gulfstatene (Kuwait, Saudi-Arabia, Oman, Bahrain, Qatar og de arabiske emiratene) er blant de landene i verden som bruker mest strøm per person i boliger. De har også høyest andel strøm i boligforbruket. Mens mye av strømmen i Norge går til oppvarming, skjer det motsatte i gulfstatene, der kjøler man boligene ned.

I 2012 var strømforbruket i husholdninger (inkludert hytter) i Norge på 7 600 kWh per person, mot 7 900 kWh per person i Kuwait (International Energy Agency (2014a)). Land som USA, Canada, Finland og Sverige bruker også relativt mye strøm, men Norge og gulfstatene skiller seg ut ved at de i større grad enn andre land baserer seg på strøm. Strømandelen av samlet energiforbruk lå på rundt 80 prosent i Norge og mellom 80 og 90 prosent i gulfstatene, i følge SSB.