En lysbue er et fenomen der en elektrisk strøm passerer gjennom luften fra en elektrisk leder til en annen. Når spenningen er høy nok, kan den «hoppe» over gapet mellom lederne og danne en lysbue. Lysbuen produserer vanligvis et intenst lys og kan generere sterk varme, melder Eaton.

– I kraft av min stilling er jeg godt over snittet interessert i elsikkerhet, og står på barrikadene for å verne folk, verdier og boliger mot elektriske feil som kan ha katastrofale konsekvenser, sier Steffen André Skurdal, nordisk produktsjef for vern i Eaton.

Steffen André Skurdal, nordisk produktsjef for vern i Eaton. Foto: Eaton
Steffen André Skurdal, nordisk produktsjef for vern i Eaton. Foto: Eaton

En nærmere titt på årsaksstatistikken, viser at den holder seg på et jevnt nivå: Halvparten av alle branner har elektrisk årsak, og lysbuer står for flere enn én av tre av brannene i elektrisk utstyr og anlegg.

– Lysbuer kan oppstå i elektriske systemer ved feil eller når utstyr brukes på feil måte, som når man kobler fra eller til utstyr under belastning. Andre eksempler er dårlige tilkoblinger og støpsler, skadede skjøteledninger eller fast installerte kabler, samt ødelagt isolasjon på grunn av bruk og aldring, forklarer Skurdal.

Sikringen løser ikke alt

Han understreker at det kan være lett å slå seg til ro med at den tradisjonelle sikringen dekker alle feilsituasjoner som kan oppstå. 

– Sikringen sørger for å bryte strømmen når to kabler berører hverandre, men en vanlig sikring oppdager ikke at en lysbue skaper varmgang i ledning eller stikkontakt. Derfor er det viktig å unngå og skape «overlagte» situasjoner der lysbuer kan oppstå. Det gjelder selv om installasjonen inkluderer vern som oppdager lysbuer, og kutter strømmen før det er for sent.

Fem tips for en trygg, høyelektrisk juletid

Skurdal trekker frem noen enkle tips som kan legges på minnet, både av fagfolk og mannen i gata: 

  • Ikke bruk skjøteledninger for tilkobling av utstyr som trekker mye strøm, for eksempel varmeovn.
  • Sjekk husholdningens historiske skjøteledninger før du tar dem i bruk. Er de gamle og slitte, har vært i klem eller har en synlig skade, bytt dem ut.
  • Sett støpselet skikkelig inn når du kobler til elektrisk utstyr. En halvveis kontakt gir grobunn for lysbuer.
  • Ikke koble til flere strømsugende enheter enn kursen tåler. Går sikringen er det et kraftig signal om at du har strukket strikken for langt. 
  • Sjekk om sikringsskapet har vern som håndterer både jordfeil, overstrømbelastning og lysbuer. Da er du mer beskyttet mot skjulte feil på kabler og elektrisk utstyr.