Dette melder Peab.

Det nye forbrenningsanlegget bygges inntil eksisterende anlegg, som skal være i drift i hele byggeperioden. Nybygget blir oppført i betong og inneholder en administrasjonsfløy i seks etasjer, en avfallshall og en prosesshall.

Gro Skaar Knutsen, adm. direktør i Peab Bjørn Bygg. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
Gro Skaar Knutsen, adm. direktør i Peab Bjørn Bygg. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Samfunnsløft

– Det er et samfunnsløft å få på plass et bedre forbrenningsanlegg for Senja Avfall, sier Gro Skaar Knutsen, administrerende direktør i Peab Bjørn Bygg.

– For oss som entreprenør er det interessant å jobbe med et industriprosjekt av denne størrelsen. Vi gleder oss til å komme i gang med jobben og finne gode, varige løsninger sammen med byggherren. Prosjektet vil gi miljøgevinst for Nord-Norge, så det er perfekt for oss å være med på dette, sier Gro Skaar Knutsen.

Lars Helge Hansen, distriktssjef Peab Bjørn Bygg. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
Lars Helge Hansen, distriktssjef Peab Bjørn Bygg. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Det grønne skiftet

Det interkommunale selskapet Senja Avfall skal bruke det nye anlegget til å produsere kortreist energi i form av varme og elektrisk kraft. Alt brennbart avfall vil bli håndtert lokalt, uten at det må transporteres over lengre avstander.

Lars Helge Hansen er distriktssjef i Peab Bjørn Bygg i Midt-Troms og prosjektleder.

– Vi er stolte over å kunne bidra til mer effektiv energiproduksjon og at Senja Avfall tar en enda mer aktiv rolle i det grønne skiftet, sier Hansen. Han gleder seg over et byggeprosjekt som gir stabil ordreinngang og kontinuitet i oppdrag for selskapets ansatte.

Prosjektet vil sysselsette ca. 12 av Peab Bjørn Byggs egne fagarbeidere. Peab Anlegg vil stå for grunnarbeidene og er en av flere underentreprenører.

Viktig del av energiløsningen

De siste fem årene har utbyggingen av fjernvarmenettet i Finnsnesområdet medført et stort behov for mer varmeenergi til næringsbygg og offentlige virksomheter. Dette har ført til at Senja Avfall nå har for liten kapasitet i varmeproduksjonen. Samtidig blir overskuddet av brennbart restavfall levert til Tromsø og Sverige.

– Det nye forbrenningsanlegget vil dekke fremtidens behov for lokal oppvarmingsenergi. Det vil også produsere betydelig mer energi i form av elkraft enn det vi leverer i dag, sier administrerende direktør Tor-Helge Sørensen i Senja Avfall.

– Den mest effektive løsningen for å utnytte restavfall er å produsere oppvarmingsenergi og elkraft. Det sparer elektrisk strøm og fossil energi og er derfor en viktig del av løsningen for fremtiden. I tillegg kommer en betydelig miljøgevinst i form av redusert behov for transport av ikke-gjenvinnbart restavfall, sier Sørensen.