Kraftprisene i det nordiske kraftmarkedet er relativt lave. Et voksende kraftoverskudd og fortsatt moderat etterspørsel etter elektrisitet har redusert de langsiktige prisforventningene. Oppdaterte analyser viser derfor at prosjektene i Midt-Norge ikke blir lønnsomme, melder Statkraft i en pressemelding.

- Statkraft beklager at prosjektene ikke lar seg realisere. Myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene. Dessverre gjør markedsutviklingen at det likevel ikke er kommersielt forsvarlig å investere i disse prosjektene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Statkraft vil fremdeles investere betydelig i norsk vannkraft samt i videre utbygging av fjernvarme. På lang sikt forventes det at vindkraft også blir konkurransedyktig i Norden.

Vindkraftprosjektene i Midt-Norge var planlagt med en samlet installert effekt på 1000 MW og en produksjon på omlag 3,25 TWh årlig. Utbyggingskostnadene var beregnet til cirka  11 milliarder kroner.

Jubel i Naturvernforbundet

Naturvernforbundet er fornøyd med at Statkraft skrinlegger vindkraftplanene i Trøndelag, ifølge NRK.

- Vi er svært glade for at naturen på Fosen og i Snillfjord spares for de enorme naturinngrepene denne vindkraftsatsingen ville ført til, sier lederen av Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til NRK.

Naturvernforbundet har lenge vært imot planene, da de mener naturinngrepene i områdene hvor vindmøllene kommer blir for store.

- Norske myndigheter må nå i langt større grad satse på energieffektivisering for å kutte ned på den fossile energibruken og redusere utslippene av klimagasser. Energimeldinga som regjeringen skal legge fram neste år må innebære en kraftig satsing på utfasing av fossil energi ved hjelp av energi som frigjøres gjennom enøktiltak, sier Haltbrekken.

Zero og Bellona er skuffet

Zero er skuffet over beslutningen til Statkraft. Samtidig peker de på at årsaken til at prosjektet ikke er lønnsomt, er fordi politikerne har vært for opptatte med å bygge ut fornybar energi, og brukt for lite tid på sikre bruken av den.

- Det blir verken fornybarutbygging eller grønt skifte hvis ikke den nye strømmen tas i bruk for å fase ut den fossile halvparten av Norges energiforbruk, sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen Zero.

Han får, ifølge NRK, støtte av Bellona som mener planene i Trøndelag var et milepælsprosjekt i norsk vindkrafthistorie.

Også Bellona mener politikerne har sviktet i å skape markeder for den fornybare kraften.

-  Det er nødvendig med en politisk del 2 som skaper markeder for denne kraften. Bare på den måten kan vi utløse verdiskapningspotensialet i den nye kraften, og også klimaeffekten, sier fagansvarlig for energi i Bellona, Runa Haug Khoury.