Dette melder NVE.

Energidepartementet har fastsatt endringer i energilovforskriften for solkraft. Det innføres en ny grense for når utbygging av solkraftverk krever konsesjon, på 10 megawatt (MW) installert effekt. Solkraftanlegg under 10 MW skal behandles av kommunen etter reglene i plan- og bygningsloven. Forskriftsendringen trer i kraft 1.juli 2025. Konsesjoner til solkraftanlegg som allerede er gitt, eller gis før 1. juli 2025, består frem til de løper ut. 

− For å gi litt forutsigbarhet vil vi allerede nå gjøre noen endringer i retningslinjene våre og komme med anbefalinger for aktørene som har solkraftsøknader inne hos oss. Og så har Energidepartementet laget overgangsregler for prosjekter som er omsøkt før 1. juli, sier Ann Myhrer Østenby, seksjonssjef i NVE.   

Hva skjer med konsesjonssøknader under 10 megawatt 

NVE skal i henhold til gjeldende regelverk i utgangspunktet behandle alle solkraftsøknader, uavhengig av størrelse, fram til 1. juli. På denne datoen trer endringene i regelverket i kraft. Overgangsbestemmelsene i de nye reglene fastsetter at alle som har sendt inn søknad før 1. juli kan få den behandlet av NVE.  

− Siden kommunene etter 1. juli skal overta alle saker om solkraftanlegg under 10 megawatt, anbefaler vi at de aktuelle søkerne allerede nå tar stilling til hvilket saksbehandlingsspor de vil følge. Søknader som er sendt inn til NVE før 1. juli vil bli behandlet etter energiloven på vanlig måte. Søkere som heller ønsker saksbehandling av kommunen etter reglene i plan- og bygningsloven, kan trekke konsesjonssøknaden sin, sier Østenby. 

I forbindelse med forskriftsendringen ble det også klart at regjeringen ikke går videre med forslaget om å kreve områderegulering etter plan- og bygningsloven før det kan gis konsesjon for solkraftanlegg. Det blir dermed ikke to parallelle saksbehandlingsprosesser i solkraftsaker, slik det er i vindkraftsaker.  

Behandling av solkraftprosjekter over 10 megawatt 

For solkraftprosjekter over 10 MW installert effekt, videreføres dagens regelverk.  

Meldinger er et forhåndsvarsel om større kraftproduksjonssaker, som brukes for å avklare hvilke temaer som skal utredes. Etter dagens regelverk for konsekvensutredninger er det frivillig å sende inn melding om solkraftverk.  

NVE har frem til nå anbefalt at tiltakshavere frivillig sender inn forhåndsmelding for prosjekter over 15megawatt-peak (MWp). Det er likevel sendt inn en rekke meldinger for prosjekter som er mindre enn dette. NVE har i dag flere slike forhåndsmeldinger, som ikke er tatt til behandling. For å unngå å ha to forskjellige effektgrenser å forholde seg til, endrer NVE nå anbefalingen sin. Framover anbefaler vi at tiltakshavere sender inn frivillig melding for prosjekter under 10 MW. 

− Vi har mottatt flere forhåndsmeldinger med installert effekt under 10 MW. Disse meldingene vil ikke bli prioritert av oss. Konsesjonssøknader som kommer inn før 1.juli, vil imidlertid ha rett til å bli behandlet av NVE, sier Østenby.  

De berørte tiltakshavere med forhåndsmelding vil få skriftlig beskjed. De kan enten sende en søknad for prosjektet til NVE innen 1. juli, eller velge å bli behandlet av kommunen i tråd med de nye reglene.