Oslobygg KF har kjøpt inn pilotanlegget på 5 kWp som en test av den nye teknologien, med støtte fra Oslo kommunes innovasjonsprogram Smart Oslo. Teknologien er utviklet i Norge og patentsøkt av Over Easy Solar.

– Konseptet er en løsning på en «konflikt» som oppstår på de fleste nye bærekraftige bygg. Man må velge mellom solceller og grønt tak. Nå kan man få begge deler i en elegant kombinasjon, sier daglig leder Trygve Mongstad i Over Easy Solar AS til Tekniske Nyheter. Han er oppfinner og har patentsøknad på teknologien.

Glasspanelene har tosidige solceller som tar imot lys på begge sider og er monterte på stativ.

– Solcellemodulene våre gir mulighet for 60 til 70 prosent av den installerte effekten (antall kW solceller) man ville fått med å dekke takflaten med solcellepaneler, sier Mongstad. – Foreløpig indikerer resultatene at det vil være 15-20 % høyere produksjon per kW installert enn vanlige løsninger for flate tak, så totalt sett gir dette meget bra ytelse, i kombinasjon med at man kan ha et velfungerende grønt tak under hele installasjonen.

– I mange byer i Europa er det påbud om grønne tak på alle nye bygg, og samtidig jobber EU med påbud om solcelleanlegg fra 2026/2027. Allerede i dag er det flere titalls millioner med kvadratmeter med både grønne tak og solcellepaneler som legges hvert år i Europa, men det legges på ulike takflater. Det er veldig spennende å være med på å utvikle en teknologi som trekker disse to trendene sammen, i stedet for at det skal være en konflikt, sier Mongstad.

Interessant effektkurve

På anlegget på Løren skole starter nå, midt på sommeren, innhøsting av solenergi allerede klokken 06.00 om morgenen. Den største toppen kommer rundt lunsjtider. Klokken 16.00 faller produksjonen ned i en bølgedal før den gradvis stiger opp mot en ny topp cirka kl. 19. Anlegget slutter å produsere strøm cirka kl. 22 (se graf).

Effektkurve-løren-skole-solceller- over easy solar2.jpg

Effektkurve fra anlegget på Løren skole fra 6. juni 2022. Figur: Over Easy Solar
 

– Årsaken til lav produksjon i firetiden, er at solstrålene da går på langs av panelene. Før kl. 16 skinner solen på østsiden av panelene, mens etter fire treffer solstrålene solcellene på vestsiden, sier Mongstad.

Over Easy Solar ble tildelt «Solar Startup of the Year» fra den europeiske bransjeforeningen SolarPower Europe i mars i år.

 

Over Easy Solar Ife prototype med Trygve Mongstad.jpg

Trygve Mongstad foran pilotanlegget hos IFE. Foto: Over Easy Solar

Bedriften jobber nå med kommersialisering av teknologien.  – Vi har fire pilotanlegg nå. Alle er ganske små, men vi setter opp anlegg på ulike lokasjoner fordi det er usikkerhet knyttet til hva som er ytelse på vertikale bifacial-paneler i ulike klima. Vi skal sette opp ytterligere fem anlegg til høsten, i Bergen, Spania, Tyskland og to andre lokasjoner, sier Mongstad.