- Kiwi Auli er et viktig skritt for å komme oss videre med miljøriktige løsninger, sier administrerende direktør i Kiwi minipris, Jan Paul Bjørkøy, til raumnes.no. – Dette er et miljøbygg som er bygget på en måte som vil redusere strømforbruket med 50 prosent.

- Butikken har blant annet Skandinavias største takintegrerte solcelleanlegg som gjør at bygget skal bruke 62 prosent mindre strøm enn en tilsvarende Kiwi-butikk, sier Bjørkøy.

Hele taket på rundt 1 300 kvadratmeter er dekket med solceller. – Vi som har jobbet med dette prosjektet, føler at det skrives et lite stykke fornybarhistorie. Aldri tidligere har det blitt satt opp et slikt bygningsintegrert anlegg av denne størrelsen i Skandinavia, sier Kjell Matzow, daglig leder i firmaet Sol og Vind AS til raumnes.no. Selskapet har levert solcelleanlegget til NorgesGruppen.

- Butikken på Auli er et viktig skritt for å lære oss å komme videre med miljøriktige løsninger. Kiwis 630 butikker bruker i snitt cirka 500 000 kilowatt timer i året. Det vil si at kjeden bruker totalt 300 000 000 kilowattimer.

Om vi finner løsninger som kan bidra til å redusere strømforbruket med for eksempel en prosent i alle butikkene, så tilsvarer det en reduksjon i strømforbruket på 3 000 000 kilowattimer. Det er det samme forbruket som hundre eneboliger har, sier Bjørkøy.

De viktigste elementene i bygget er LED-belysning, bakkevarme ved inngangspartiet og at det er boret fem brønner på 200 meter for å magasinere varme og hente kjøling til butikken, i følge raumnes.no