Byggfadderordingen går ut på at studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus skal tildeles bygg som de skal være fadder for. Erfaringen og kunnskapen de får, skal brukes i forbindelse med bachelor- og masteroppgaver.

- Dette er et veldig spennende prosjekt som er nyskapende og banebrytende. Det liker vi å være med på, sa ordfører Lene Conradi i Asker kommune da hun åpnet kickoff arrangementet for Byggfadderordningen. - Vi er glade for, og stolte av at Asker kommune er initiativtaker til denne ordningen.

- Dette er et unikt samarbeid mellom Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Norsk Kommunalteknisk Forening og Asker kommune. Det er et sånt partnerskap vi liker å utvikle og være med på, sa Conradi.- Vi skal innrømme at det å få til et samarbeid med akademia er noe vi i mange sammenhenger ønsker oss mer av.

- De viktigste som er her i dag, er jo dere som skal bli byggfaddere i Asker kommune. Det blir spennende å se hvordan den praktiske byggerfaringen dere nå får blir benyttet gjennom studiene i årene fremover, sa Conradi.

- Ikke tilfeldig at vi er i Asker

- Det er ikke tilfeldig at vi er i Asker i dag, sa Fredrik Horjen i Norsk Kommunalteknisk forening.  Foreningen jobber med kommuner over hele landet innenfor det kommunaltekniske området. - Asker kommune er helt i tet når det gjelder eiendomsforvaltning og prosjektutvikling. De bygger veldig avanserte bygg, og kommunen er veldig spennende å følge, sa Horjen.

Han mente også at det heller ikke er tilfeldig at dette er et samarbeid hvor HiOA er representert. - Det er en høgskole som er interessert i et samarbeidet som går på å koble studier med praksis, sa Horjen.

-  De byggene som har stått i mange år, har en veldig spennende historie å fortelle. Det er veldig mye å lære av å studere eksisterende bygg når det gjelder materialvalg, økonomi og hvilke løsninger som er valgt, sier Horjen. - Var det fornuftig det som ble gjort, og hva kan vi lære av de gamle byggene når vi skal bygge nye bygg?

- Dette knytter seg opp til mange av fagene på høgskolen, så vi har en helt unik mulighet til å koble teori og praksis, sier Horjen. - Vi har store forventinger til dette fra Norsk Kommunalteknisk Forenings side. Vi håper og tror at det som skjer i Asker nå, og dette samarbeidet med HiOA, er starten på en ordning som vil bre om seg, og vi vil være med å bidra til at dette blir et vellykket prosjekt, sa han.

- Stimulerer til samarbeid mellom fakulteter

- Det er en stor glede for oss å være med på Byggfadderordningen. Ordningen oppsummerer mye av det som HiOA strekker seg mot for tiden. Det å samarbeide med næringslivet og representanter for samfunnslivet er en viktig ambisjon for oss på HiAO, sa dekan Ann-Helén Bay fra HiOA.

- Det fine med denne avtalen er at den også stimulerer til samarbeid mellom fakulteter. Det har ikke vært hverdagskost på høgskolen. Man har i stor grad jobbet innenfor hver sine  “siloer”. Det nytter ikke lenger, når man skal sette studenter i stand til å håndtere det moderne arbeidslivet, sa Bay.

Et tilleggsmoment som er veldig viktig, mener Bay, er at dette innbyr til det vi kaller problembasert læring. - Det er ikke sånn at studentene bare skal lære ved å høre hva en lærer sier, eller kun forholde seg til bøker. De må ut i det virkelige liv og praktisere den teorien de lærer. Og det innbyr denne fadderordningen til, sa Bay.

Skal redusere energiforbruket med 30 prosent

- Energiforbruket skal ned. Asker kommune har ganske ambisiøse mål. Vi skal redusere kjøpt energi med 30 prosent innen 2020. Det håper vi dere som er faddere, kan være med på. Dere lærer masse teori. Det sammen med den kompetansen som sitter hos våre folk, tror vi vil bli et suksessfullt samarbeid, sa eiendomssjef Roar Nygaard i Asker kommune.

Seks bygg er plukket ut

- Det har vært min oppgave å finne de byggene vi tror egner seg godt til formålet. Vi har plukket ut bygg med varierende byggemåte, og med varierende teknisk kompleksitet. Vi var først inne på å finne bygg som ligger i nærheten av toget. Det hadde vært kjekt, for da kunne studentene ha gått opp til bygget fra toget, sa Alf Henning Flåten, FDV-leder i Asker kommune. - Men vi så at disse byggene kanskje ikke var de som var best egnet for dette prosjektet. Så i dialog med HiOA og NKF plukket vi ut en del andre bygg som var bedre, og satser på at studentene kommer seg dit de trenger å komme seg og hjem igjen.  Det må også nevnes at leietakerne i byggene alle var entusiastiske til dette prosjektet, noe som også er viktig for en vellykket gjennomføring.

Byggene som ble plukket ut er Hvalstad barneskole, Bondi barneskole, Asker kulturhus, Borgen ungdomsskole, Johan Drengsruds vei 54-56 med (to skoler og et arbeidssenter) og Nesøya barneskole.