På Trømsøyas nordøstlige side skal det bygges to produksjonslinjer i en varmesentral. Dette betyr at tilnærmet hele Tromsøya tilbys miljøvennlig fjernvarme. Dette er noe som faller i god jord hos byrådslederen i byen.

- Investeringen innebærer at Tromsø i fremtiden utnytter verdien av eget restavfall på en bedre måte enn tidligere. Det er positivt både for miljøet og kommuneøkonomien, og jeg er glad for at prosjektet nå blir en realitet, sier Øyvind Hilmarsen.

Kvitebjørm Varme hadde strenge krav til leverandøren av løsningene til energigjenvinningsanlegget. De to viktigste kriteriene var driftssikkerhet og renseteknologi.

- Løsningen Weiss presenterte for oss er driftssikker, og tilfredsstiller norske og europeiske myndigheters strenge utslippskrav. Weiss er en godt renommert leverandør med gode referanser fra tidligere prosjekter, sier daglig leder i Kvitebjørn Varme, Kenneth Carlsson.

Den danske leverandøren er allerede i gang med bygging av forbrenningsanlegg for Bodø Energi i Bodø og for Eidsiva Energi på Gjøvik. 

- Teknologien i energigjenvinningsanlegget er velprøvd gjennom tidligere prosjekter med gode resultater, og renseteknologien er den beste tilgjengelige på markedet. Vi er stolte over å ha fått muligheten til levere dette prosjektet for Kvitebjørn Varme til innbyggerne i Tromsø, sier daglig leder i Weiss A/S, Michael Engsted.

Gjenvinner fra restavfall

Energigjenvinningsanlegget skal ligge på Skattøra i miljøparken i Tromsø. Konsekvensutredningen for prosjektet konkluderte med at plassering nær det største regionale sorteringsanlegget for restavfall i kommunen er ideell. Dette sorteringsanlegget eies av Remiks. Restavfallet transporteres i dag til Sverige, men vil med det nye energigjenvinningsanlegget utnyttes til lokal fjernvarme i Tromsø.

Kvitebjørn Varme har inngått en avtale med Remiks om levering av brennbart restavfall til energigjenvinningsanlegget. 

- Endelig, mer enn 50 år etter at Tromsø først satte seg mål om bygging av et energigjenvinningsanlegg, blir prosjektet en realitet. Det er muliggjort av offensive lokale politikere og ambisiøse næringslivsaktører, sier administrerende direktør i Remiks, Bård Jørgensen.

Hele denne saken, med flere bilder, kan du lese i neste utgave av EnergiRapporten. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!