Dette melder horecanytt.no. I august var det offisiell åpning av et helt nytt kjøkken, samt første byggetrinn av et stort enøk-prosjekt.

- Eieren av stedet, Statens Fastighetsverk i Sverige (kulturdepartementet), ønsket å senke strømutgiftene på stedet, og slik kom prosessen i gang, sier hotelldirektør Tommy Kleiman til horecanytt.no.

27 energibrønner

- Vi har boret 27 dype hull i bakken rundt på hotellets tomt for å hente varme fra grunnen. Fra de 200 meter dype hullene skal det hentes nødvendig varme på kalde dager og tilstrekkelig med kjøling på varme sommerdager, sier innleid prosjekt- og byggeleder Øystein E. Edwardsen i Sweco Norge AS. – På sikt vil anlegget gi en svært rimelig kilowattimepris for oppvarming og kjøling.

7 000 kvadratmeter skal varmes opp eller kjøles ned. Frem til nå har hotellet brukt om lag 2,5 millioner kWh i året, men nå vil dette tallet senkes betraktelig.

- Når alt står ferdig, og de elektriske panelovner er byttet ut med vannbåren varme, vil hotellets strømutgifter halveres, sier Edwardsen. Det betyr at det hele er spart inn i løpet av 10 til 13 år.

Parallelt med enøk-prosjektet har også Voksenåsen fått et helt nytt og moderne kjøkken denne sommeren.

- Det gamle kjøkkenet var fra 80-tallet, og det var behov for total utskiftning. Samtidig er det lagt nye overflater som er lette å rengjøre, samt ny LED-belysning, sier Kleiman til horecanytt.no.

Varmen fra kjøkkenet skal gjenvinnes.