Det gode energiresultatet førte til at Trondheim kommunes energisparepris for 2013 ble tildelt Rica Bakklandet Hotel ved utbygger KLP Eiendom Trondheim og leietaker Rica Hotels. Se sak her!

Rica Bakklandet Hotel hadde et totalt forbruk av energi på bare163 kWh per m² i 2012, inkludert energi til produksjonen i restaurantkjøkkenet.

- I utgangspunktet var bygget prosjektert til 120 kWh per m² per år, men det var uten produksjonskjøkkenet, sier teknisk sjef Svein Arne Eggen ved Rica Bakklandet Hotel til Tekniske Nyheter.. – Det var et anretningskjøkken som var planlagt. Dette ble endret til et produksjonskjøkken, og da går det cirka 200 000 kWh ekstra med energi i året, sier Eggen. – Om vi etter hvert klarer å komme oss ned på et forbruk på 150 kWh per m² per år, så er vi veldig godt fornøyde.

Rica Bakklandet ble det første norske hotellet med energimerke i klasse A. Hotellet er bygd som et lavenergibygg med beregnet behov for kjøpt energi på 130 kWh/m² per år. Dette er halvparten av hva dagens forskrifter krever av et nytt hotellbygg og er innenfor kravet til A-merket.

Hotellet har en gjenvinningsgrad for ventilasjon på 80 prosent. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 35 cm i taket. Solavskjermingen skjer med soldempende glass og utvendige persienner. Vinduene har en U-verdi på 1,0.

Hotellet har et avansert, men oversiktlig, system for å kontrollere energibruken til enhver tid. Lys og varme på rom som ikke er i bruk reguleres automatisk. Ventilasjonen er tidsstyrt og aggregatet som ikke behøves om natten, stopper automatisk til faste tider. Restaurant og konferanserom blir likedan avstengt etter stengetid.