Det høyteknologiske hønsehuset er bygget av elleve ungdommer tilknyttet Dale Oen Stiftelsen, som arbeider for å dyrke karakter og mestringsfølelse hos barn og unge, melder Eaton.

Solenergi, intelligente batterier og varmekabler

Hønsehuset har flere tekniske løsninger som gjør driften bærekraftig. Solcellepaneler på taket sørger for at hønsehuset varmes opp av solenergi. På solfylte dager med mye energiproduksjon lagres overskuddet av solstrømmen på intelligente batterier. Det innebærer at varmekablene kan hente lagret strøm på dager med mindre sol. Hønsehuset er altså hundre prosent selvforsynt med fornybar energi, ifølge Eaton.

- Takket være kombinasjonen av solenergi og batterier vil det alltid være minst 20 grader i hønsehuset. Det er tydelig at hønene trives godt her. Allerede første natten ble det lagt egg, noe som slettes ikke er vanlig, sier leder for Dale Oen Stiftelsen, Robin Dale Oen, og takker for all støtte i forbindelse med prosjektet.

Han sier at det har vært givende å følge prosjektet fra sidelinjen. – Å se hønsehuset gå fra skisse på papir, til å stå oppført her hos oss, er veldig givende. Flere av ungdommene hadde aldri tatt i en hammer før, så jeg er meget imponert.

Stiftelsen han leder er opprettet til minne om broren, Alexander Dale Oen. Et av flere tilbud stiftelsen tilbyr, er langvarig opphold for ungdom i alderen 16 til 19 år som sliter med å finne sin plass i samfunnet. Ungdommene får bryne seg på utfordringer og aktiviteter som bygger mestringsfølelse.

-  Det tok ungdommene omtrent to måneder å bygge hønsehuset. Prosjekter som dette viser at de får til ting, om de bare står i det, selv om det kanskje hørtes vanskelig ut i starten. Å få være med på prosjekter fra start til slutt betyr mye for ungdommene, forklarer Oen, som syntes det er gøy at hønsehuset driftes med hundre prosent fornybar energi.

En sentral bidragsyter til prosjektet, er Marie Therese Haukeland. Hun er leder av eiendomsselskapet Heldal Eiendom. Boligutvikleren er blant annet først i Norge med å bygge leiligheter som utnytter solenergi som kan lagres på gjenbrukte elbil-batterier fra Nissan Leaf.

Haukeland mener at samspillet mellom fornybare energikilder og batterier vil bli viktigere i årene fremover. - Når ungdommene først skulle bygge et hønsehus, ville vi at det skulle bli et bærekraftig og fremtidsrettet hønsehus. Dette er et eksempel på hva som er mulig når man kombinerer solproduksjon og batterier, forklarer Haukeland, som mener det er viktig at næringslivet støtter sosiale prosjekter.
Solcellene kommer fra energiselskapet BKK, og de intelligente batteriene i hønsehuset har Dale Oen Stiftelsen fått gratis fra energistyringsselskapet Eaton.