- Vi er en av seks klimaspydspisskommuner som er et prosjekt i regi av miljøstiftelsen Zero. Organisasjonen jobber for å fremme nullutslippsløsninger som bidrar til å begrense de menneskeskapte klimaendringene, og vil gjennom dette prosjektet hjelpe kommunene med å nå vedtatte mål om kutt i energiforbruk og klimagassutslipp. Dette forplikter oss i kommunene til å tenke innovativt, og vi blir automatisk nysgjerrige på nye ting når det gjelder nullutslipp og enøk. Det var i den sammenhengen at vi begynte å vurdere å sette opp noen solcellepaneler, sier bygge- og prosjektleder Svein Magne Storaas i Tynset kommune.

 - Det finnes veldig lite data på ytelsen til solceller i innlandet. Spesielt i områder med så kaldt klima som vi har. Vi har dimensjonerende utetemperatur på Tynset på minus 38 °C, sier Storaas. - Det er ingen som har turt å gi oss en garanti på om dette vil gå bra. Om solcellepanelene tåler det, og om de produserer strøm i det hele tatt.

Kommunen tok kontakt med firmaet Fusen AS, og fikk forslag til forskjellige størrelser og anlegg. - Vi valgte det minste, og kjører et fullskala forsøk for å se hva slags resultater dette gir, sier Storaas.

Det er montert to paneler på til sammen 3,4 m². Panelene yter 250 watt hver.

- Vi logger strømproduksjonen hele tiden, slik at vi ser nøyaktig hvor mye anlegget produserer. I tillegg har vi montert en solinnstrålingsenhet som leser solinnstrålingsfaktoren og temperatur, sier Storaas.

Han sier at de har fått gode tilbakemeldinger så langt når det gjelder solinnstråling. - Foreløpig synes det også som om solcellene produserer mer strøm i kaldt og klart vær, og dette kan være en fordel for innlandskommuner med stabilt vintervær. Vi vil nå få erfaring og kunnskap, og vil kunne vurdere om dette er noe vi bør satse på i kommunal regi. Hvis dette går bra, kan det være aktuelt å montere flere solpaneler på byggene våre, sier Storaas. - Men vi må først finne ut om det er regningssvarende på sikt i forhold til eventuelle andre energikilder og enøk-tiltak som kan gi tilsvarende effekt på kommunens energiforbruk og utslipp.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 17/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

Følg strømproduksjonen fra solcellene på rådhustaket i Tynset kommune her!