Dette melder Sintef. Mange næringsbygg har behov for modernisering. Solbråveien 23 i Asker ble bygget tidlig på 1980-tallet og er representativ for en stor bygningsmasse som er aktuell for oppgradering. Ventilasjonsanlegget er nylig oppgradert fra et tradisjonelt anlegg med konstante luftmengder (CAV) til moderne og energieffektiv ventilasjon. Oppgraderingen er gjennomført med gjenbruk av eksisterende ventilasjonskanaler, noe som viste seg å være svært lønnsomt.

Halverer energibruken

Oppgradering fra konstante luftmengder til behovsstyring kan mer enn halvere energibruken til ventilasjon, fordi samtidig bruk av rom i kontorbygg er på mellom 20 prosent og 60 prosent. Ved behovsstyring får man mer ut av det eksisterende kanalnettet ved å utnytte kunnskap om samtidig bruk av rommene.

- Gjenbruk av kanalnett er først og fremst aktuelt i nyere bygg med brukbar kvalitet på tegnings- og anleggsdokumentasjonen. Det er eksisterende kanalnett i bygningens bruksareal som kan være egnet for gjenbruk ved oppgradering til moderne, behovsstyrt ventilasjon, forklarer seniorforsker Mads Mysen ved Sintef Byggforsk. 

Det er denne delen som er gjenbrukt i Solbråveien 23. Det er mindre aktuelt å gjenbruke fasadeintegrerte komponenter for luftinntak og luftavkast, eller kanalføringer og komponenter i tekniske rom.

Kompromisser

Gjenbruk av eksisterende kanalnett kan betinge kompromisser i forhold til normale krav for nybygganlegg. Dette gjelder blant annet krav til SFP (Specific Fan Power), lufthastighet, støygenerering, lekkasje og toleransekrav ved innregulering. Behov og muligheter for avvik må avklares tidlig med byggherre, og eventuelt byggemyndigheter. 

Videre må man så tidlig som mulig i prosessen gjennomgå anlegget for å avklare om det er egnet for gjenbruk.

- Avklaringen er viktig fordi ressursbruken frem til denne konklusjonen vil bli en ren merkostnad i tillegg til kostnaden for nyinstallasjon, sier Mysen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 8/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!