Dette melder Utenriksdepartementet.

Produksjon av gass fra eukalyptus, solcelleanlegg på skoler og sykehus, økt batterikapasitet for lagring av energi og utvikling av vindkraftverk er noen av de 27 prosjektene som får til sammen 248 millioner kroner gjennom den såkalte bedriftsstøtteordningen for fornybar energi. Ordningen hjelper selskaper ved å dekke kostnader til forstudier og andre typer prosjektforberedende aktiviteter. Av de 27 prosjektene er ti norske, og ytterligere fire har norske partnere eller aksjonærer.

– Dette er modige bedrifter som satser på bærekraftige energiløsninger i utviklingsland. Vi hjelper dem i en kritisk fase for prosjektene, og ofte kan det stå om et være eller ikke-være for prosjektene. Utviklingsland har et enormt behov for energi for å kunne fortsette sin utvikling, men den må være grønn for at dette skal være bærekraftig for planeten vår. Det bidrar denne ordningen til, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Utviklingsministeren deltar denne uken på Verdensbankens årsmøte i Washington, D.C., hvor «Mission 300» står sentralt. Banken anslår at rundt 600 millioner mennesker i Afrika sør for Sahara mangler tilgang til elektrisitet. Derfor har Verdensbanken, sammen med Afrikabanken, satt seg som mål at 300 millioner mennesker skal ha strøm i huset innen 2030. 26 av de 27 prosjektene som får støtte gjennom den norske bedriftsstøtteordningen, er nettopp i Afrika sør for Sahara og er ett av flere bidrag til å realisere «Mission 300».

Av prosjektene som får støtte, er solkraft desidert størst. Her er det både nettbaserte og såkalte off-grid-løsninger. Det er også flere prosjekter på vindkraft, bioenergi og vannkraft — sistnevnte hvor norske aktører har stor kompetanse.

– Dette er en ettertraktet ordning fordi den fungerer. Ett eksempel er Mainstream Renewable Power, hvor norske Aker Horizons er største eier. Selskapet fikk i fjor bidrag til garantipremien for to solkraftverk på til sammen 150 megawatt. Med vårt bidrag har de klart å skaffe den kapitalen de trengte for å starte opp, og nå har de begynt byggingen i Sør-Afrika, hvor det er store energiutfordringer. Jeg er skikkelig stolt over denne ordningen, sier Tvinnereim. 

Totalt 73 bedrifter søkte om tilskudd gjennom bedriftsstøtteordningen i år. Ordningen forvaltes av Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, som behandler og vurderer søknader fra norske og internasjonale bedrifter, samt følger opp prosjektene.