Forsvarsbygg inngikk i 2012 en avtale med Bioenergy AS om bygging av tre biobrenselsanlegg. Nå er anlegget ved Garnisonen i Sør-Varanger, GSV Kirkenes, i full drift og leverer varmt vann inn i leiren. Avtalen for anlegget ved GSV har en ramme på 20 år til en verdi av 80 til 100 millioner kroner.

Anlegget er satt opp utenfor leirområdet, eies av Bioenergy AS og driftes av Sør-Varanger Kraft. De to andre anleggene oppføres ved Trondenes leir i Harstad og Bodin leir i Bodø.

- Flisa henter vi lokalt, sier Geir-Ove Ropphaugen fra Bioenergy AS til Tekniske Nyheter. - Vi har kontrakt med selskapet Skoging AS som tar seg av flisleveransen.

I anlegget fyres det med omtrent 98 prosent flis til oppvarmingen isteden for fyringsolje. Det er satt opp en biokjel på 3,0 MW og en oljekjel på 4,5 MW til spisslast og back up. På utsiden av bygget er det en silo som er gravd ned i bakken og rommer cirka 350 m³ flis, og denne fylles hvert 3. døgn. Det totalt energiforbruket er på cirka 7,5 GWh. Miljøgevinsten er en reduksjon på vel 2 240 tonn CO2.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 35/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her.