- Vi hadde et sterkt behov for og ønske om å energieffektivisere, men kom fram til at det ikke ville være lønnsomt å gjøre utvendige rehabiliteringer på et såpass nytt bygg. Derfor var vi nødt til å finne andre løsninger, forteller prosjektleder Tor Mjøs i Norconsult til enova.no. 

Hovedkontoret til Norconsult er cirka 20 år gammelt.

Norconsult er en ingeniørbedrift som selv driver med blant annet enøkrådgivning. Dermed hadde de utmerkede forutsetninger for å finne de tiltakene som ville gi best effekt. Målsettingen var å redusere energibruken med 30 prosent. To år etter at prosjektet formelt ble avsluttet, er imidlertid en realistisk målsetting nesten å halvere energiforbruket. De største besparelsene er oppnådd gjennom ny styring av ventilasjonsanlegget, utskifting av all belysning og nye kjølesystemer i kontorbygget med to garasjeplan og seks etasjer, som huser cirka 650 ansatte.

- Ventilasjonen er nå tilpasset behovet. Før sto den på døgnet rundt, også nede i garasjene. Det samme gjaldt lysene på kontorene, til stor irritasjon for noen av naboene. Nå står lyset på bare når det er folk på kontoret. Vi bruker også i større grad LED-belysning som krever mindre energi. I trappene er det installert lydsensorer som gjør at lyset slås på først når noen går i trappene, sier Mjøs.

Et annet av de mange tiltakene er å utnytte overskuddsvarmen fra bedriftens store serverpark til å varme opp byggets kantine og garderober.

- Om man klarer et så godt resultat er avhengig av lokale forhold og det aktuelle bygget. Man kan ikke generelt si at det er et potensial på bortimot 50 prosents reduksjon for alle. Men vår erfaring er at det er mye å hente selv om forbruket fra før ikke er ekstremt høyt. I et bygg som har blitt 20 år, er det også et potensial for renovering som gjør at det også er lønnsomt å gjøre slike tiltak, sier Mjøs til Tekniske Nyheter.

- Mange operer med at man kan klare mellom 20 og 30 prosent. Vårt opprinnelige mål var også rundt 30 prosent, men vi klarte å trekke det lengre, sier Mjøs. -En av grunnene var at vi hadde mulighet for å gjenvinne varme fra serverparken vår.

- Når du begynner å bevege deg over 30 prosent i besparelse, da begynner det å bli marginalt og vanskelig å få det til å bli tilstrekkelig lønnsomt. Vi klarte å utvikle det lengre og fant lønnsomhet i det, sier Mjøs.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 29/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!