Dette melder GK. 

Prisen ble delt ut 10. november på Scandic Nidelven i Trondheim. I begrunnelsen fra juryen er det trukket frem at det har vært en imponerende gjennomføring av samspillsentreprise, smarte ventilasjonsløsninger med fokus på samtidighetsberegninger og ikke overdimensjonerte anlegg, varme via ventilasjon, samt 16 energibrønner.

– GK har levert brukervennlige og energieffektive anlegg, på tid og på budsjett. I vår bransje er stillhet etter at prosjektet er ferdigstilt den beste rosen, men årets VVS-prosjekt fortjener høyrøstet oppmerksomhet, sier Frode Holthe fra NemiTek Trøndelag. Han er en del av juryen og delte fredag ettermiddag ut prisen til GK.

På bildet fra venstre: Jan Torstein Ovidth, prosjektleder kommunale bygg, Stjørdal kommune; Knut Ivar Klefsås, senior prosjektutvikler i GK og Tormod Kjellmark, prosjektutvikler i GK. Foto: Martin Håndlykken / NemiTek

Godt samarbeid 

GK har levert alle tekniske fag i prosjektet; ventilasjon, rør, elektro, byggautomasjon og kjøling. Tormod Kjellmark, prosjektleder og -utvikler for byggautomasjon i GK, forteller at prisen er en stor anerkjennelse for hele teamet.

Dette er stor stas for alle oss som har jobbet på prosjektet. Vi er et solid team bestående av teknikere, prosjektledere og fagarbeidere som har samarbeidet godt på tvers av fag og roller, sier Kjellmark.

Knut Ivar Klefsås, senior prosjektutvikler i GK, sier seg enig og legger til at tilliten fra Stjørdal kommune har vært avgjørende for at resultatet har blitt så bra. 

 Gjennom samspillskontrakten med kommunen og Veidekke fikk vi tidlig innflytelse og mulighet til å utvikle gode og energieffektive tekniske løsninger, sier Klefsås, og legger til:

– Den effektive arbeidsmodellen preges av tett samarbeid og gjennomsiktighet i kostnader, timebruk og fremdrift, dette gjorde at bygget ble levert før tiden og under budsjett. Jeg må også berømme Veidekke som har vært en god medspiller i prosjektet og vist oss både tillit og bistått med god tverrfaglig ledelse av byggeprosjektet. 

Selvforsynt med energi

Det er flere fremtidsrettede løsninger i GKs leveranse på prosjektet. Blant annet varmepumper i kombinasjon med 16 energibrønner på 300 meters dyp som leverer rundt 400 000 kWh til varme, kjøling, ventilasjon og varmtvann til omsorgssenteret.

– I tillegg har omsorgssenteret fått smarte løsninger for behovsstyring av ventilasjon med hjelp av Lindinvent-systemet. På anlegget finnes også et skybasert system for sentral driftskontroll (SD-anlegg), som sikrer optimal drift, samt solcelleanlegg på taket som produserer rundt 50 000 kWh i året. Dette sikrer at bygget i stor grad er selvforsynt med kortreist og fornybar energi, sier Kjellmark. 

Kommunen har fått et omsorgsbygg som ifølge ordfører Eli Arnstad kun bruker en tredjedel av strømmen et omsorgsbygg uten alle disse energitiltakene ville gjort. 

Kommunedirektør i Stjørdal kommune Tor Jakob Reitan. Foto: GK
Kommunedirektør i Stjørdal kommune Tor Jakob Reitan. Foto: Stjørdal kommune

Vi ligger an til å spare kommunen for innkjøp av opptil 450 000 kWh strøm og varme i året. Det er klart at en slik besparelse er viktig for en kommune. På toppen av det kommer også miljøgevinsten, sa Arnstad, i forbindelse med den offisielle åpningen av Fosslia i mars 2023. 

Tor Jakob Reitan, kommunedirektør i Stjørdal, har vært engasjert i prosjektet og understreker at prisen er en seier som skal feires i kommunen. 

– Det er en kunst å sikre midler til investeringer, men det er enda større kunst å sørge for at investeringer i bygg sikrer miljøvennlig profil og lavest mulig drifts- og vedlikeholdskostnader. I prosjektet Fosslia omsorgssenter ser det ut til at vi har truffet planken, og jeg vil rette en stor takk til egne ansatte og gode samarbeidspartnere som har gjort dette mulig, avslutter Reitan.