Dette melder nbbl.no. Pilotprosjektet får EU-midler fordi det er en del av et forskningsprosjekt i EU-regi. Beboerne i de 19 leilighetene betaler i underkant av 200 kroner per måned.

- Dette er ikke en løsning som er lønnsom på det nåværende tidspunkt. Men vi gjør det som en investering, fordi vi mener det lønner seg på sikt, sier Paul A. Boxill, administrerende direktør for Bate boligbyggelag ifølge nbbl.no.
 
Bate blir med dette det første boligselskapet i Norge som prøver ut denne løsningen med mellomlagring av solstrøm.
 
Til sammen kan de tre batteriene som er installert, lade opp til 30 kWh. Det betyr at beboerne har mulighet til å bruke egenprodusert strøm når strømmen er på det dyreste. Hvis det produseres mer enn strømbehovet til elbiler og fellesarealer, kan overskuddsstrømmen selges, sier Boxill. Monteringen av solcellepaneler på taket, tre batterier som lagrer strøm og ladestasjon for elbiler startet i slutten av august. Den unike grønne kombinasjonen finnes trolig ikke i andre boligselskaper i Norge.
 
- Vi er veldig spente. Nede ved inngangen skal det komme en skjerm som viser hvor mye strøm det produseres til enhver tid. Det blir spesielt kjekt å følge med på skjermen, sier Finn Tollefsen som er beboer og sitter i styret i Sameiet Solvang til batebloggen.
 
Ifølge batebloggen skal det monteres 66 solcellepaneler på taket. Anlegget skal kunne produsere 12 000-14 000 kWh. Tre store batterier kan lagre 10 kWh strøm hver fra solcelleanlegget. Solcellestrømmen skal være nok til å dekke elbilladingen og fellesområdene i sameiet. Produseres det mer strøm, kan dette selges tilbake til strømnettet.
 
Han forventer at solcellestrømmen dekker belysningen og låsesystemet i sameiets inngangsparti, garasjeanlegget, heisen, svalgangene og en felles hybelleilighet i tillegg til ladestasjonen for elbiler.
 
- Det skal monteres en ladestasjon for elbiler med flere ladekabler som trekkes ut til den enkeltes parkeringsplass. Jeg tror ikke vi kommer til å selge særlig mye strøm tilbake til strømnettet, men vi får se, sier han.
 
Sameiet har en leasingordning som sikrer drift og vedlikehold i hele leieperioden på 20 år. Etter 20 år eier de installasjonen selv; som har en estimert levetid på 30 år. I leasingperioden betaler hver boenhet under 200 kr i måneden, ifølge batebloggen. Prosjektet er et samarbeid mellom Bate og Smartly, et datterselskap av Lyse.
 
- Bate er tilknyttet de ulike boligselskapene i distriktet, og både Smartly og Bate er opptatte av gode kundeløsninger. Vi jobber med å tilby en teknologi som er enkel å bruke, sier salgsdirektør Ketil Granbakken fra Smartly.
 
- Når man nå har fått elbillading på toppen av det vanlige energiforbruket, så trenger man å styre energien bedre. Å ha egenproduksjon av energi, som kan brukes nå man trenger den, når strømprisen er høy, gjør at man får lavere utgifter på strøm, og kan flate ut strømkurvene, sier Granbakken ifølge NRK.
 
 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 28/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!