Juryen, bestående av representanter fra akademia og norsk energiindustri, hadde i år valgt ut to vinnerprosjekter, som begge mottok en pris på 50 000 kroner. Den første vinneren, Tor Haakon Bakken, mottok prisen for sin idé til en løsning for å utnytte energien i varmt tappevann i bygninger, som ellers ville gått tapt, melder regjeringen.no.

Bakken ønsker å gjøre bruk av energien i alt det varme vannet som du og jeg sender rett ut på avløpsnettet. Ideen hans går ut på å ta vare på varmen i avløpsvannet “før den har forlatt huset ” og bruke den til ny oppvarming av rent vann, eventuelt til oppvarming av rom i huset.

Rett under vasken

Det eneste prisvinneren kjenner til av ideer som er beslektet og realisert i Norge i dag, er varmegjenvinning fra vann i kommunale renseanlegg.

- Men da er varmtvannet blandet ut med masse kaldtvann i avløpsnettet. Det er mye mer effektivt å hente ut varmen høyt oppe i rørsystemet. Det vil si rett under vasken der pastavannet helles ut, og der varmt vann fra oppvask- og vaskemaskin og dusjen tilføres, sier Bakken til sintef.no.

Hverdagsobservasjoner

Helt konkret består ideen hans i å installere en temperatursensor høyt opp i de av rørene som frakter varmt og kaldt avløpsvann.

Når vanntemperaturen overstiger en bestemt grenseverdi, sluses vannet inn i et internt rørsystem hvor varmen tappes av. Den kan for eksempel brukes til å varme opp varmtvannsberedere. Til dette ser Bakken for seg at en varmeveksler kan brukes, eller at det kan være direkte kontakt mellom varme og kalde overflater, eller lignende.

- Ideen bygger på observasjoner jeg har gjort i hverdagen, og jeg er sikkert ikke den første som har tenkt tanken, sier Bakken. 

Til daglig jobber han med andre aspekter av vann som ressurs. Hos SINTEF Energi er spesialfeltet hans miljøvirkninger av vannkraft. Samme tema arbeider han nå med som doktorgradsstipendiat ved NTNUs Institutt for vann- og miljøteknikk og CEDREN, et av Norges 11 nasjonale forskningssentre for miljøvennlig energi.

I idéskissen han sendte inn til tankesmia, viser Bakken til anslag fra NVE, Vestlandsforskning og SSB som antyder at 10 til 20 prosent av energiforbruket i en vanlig husholdning går til oppvarming av vann i varmtvannsbereder.

- I tillegg bruker vi energi til å varme vann i vaskemaskin, oppvaskmaskin og i forbindelse med matlaging. Det totale energiforbruket til oppvarming av vann i en vanlig husholdning kan dermed anslagsvis være 25 prosent av det totale energiforbruket. Internasjonalt er andelen enda høyere. Min vurdering er at varmegjenvinning fra varmtvann kan bli det neste store enøktiltaket i norske hjem, sier prisvinneren.

Han ser det som et naturlig neste steg å undersøke hvorfor disse løsningene ikke er satt ut i livet allerede.

- Kanskje er det tekniske grunner til at ingen har gjort det, eller kanskje er det mangel på leverandører. For det jeg vet kan det være ulønnsomt å gjøre det med dagens rammebetingelser. I så fall kunne det være en idé å subsidiere slike løsninger. Gjennom de grønne sertifikatene subsidierer Norge ny fornybar kraftproduksjon. Jeg ser det som minst like fornuftig å subsidiere tiltak som reduserer behovet for ny energitilførsel, sier Tor Haakon Bakken til sintef.no.

Solkomfyr nærmer seg kommersialisering

Årets andre vinner var studentbedriften MorphoSolar fra NTNUs entreprenørskole. Bedriften har utviklet en solkomfyr som allerede nærmer seg kommersialisering.

MorphoSolar er en studentbedrift fra NTNUs master i entreprenørskap innenfor termisk matlaging, hvor energi fra solen utnyttes. Det baserer seg på sju års forskning fra 9 PhD og 20 masterstudenter fra NTNU og samarbeidende afrikanske universiteter. Forskningen har vært rettet mot å fange, overføre og lagre varmen fra solen og utnytte dette til matlaging. Deler av denne teknologien er nå moden for kommersialisering.

Tankesmia Grønn Fase er en gruppe med studenter og unge forskere innenfor miljøvennlig energi. Tankesmia er nært knyttet til forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME), og ble opprettet i 2009 etter initiativ fra Olje- og energidepartementet. Annenhvert år deles energiprisen ut til studenter eller stipendiater ved høyskoler og universiteter i Norge som har en spennende idé innenfor miljøvennlig energi.

Prisen ble delt ut i forbindelse med NorRen sommerskole (The Norwegian Research School in Renewable Energy). Sommerskolen samler phd-stipendiater fra hele verden for å lære om miljøvennlig energi fra ulike faglige perspektiver.