- Vi er svært fornøyde med ESAs beslutning. Norge har nå en mulighet til å bidra til at fremtidens produksjon av aluminium blir både mer energieffektiv og klimavennlig, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, i en melding fra Enova.

Største Enova-støtte noensinne

Enova vedtok i juni i fjor å gå inn med 1,55 milliarder kroner i investeringsstøtte til Hydros planer om å teste ut verdens mest energieffektive aluminiumsproduksjon i et fullskala pilotanlegg på Karmøy. Dette er Enovas største investering i norsk industri, og et stort prosjekt også i EU-sammenheng.

All offentlig støtte over 7,5 millioner euro må godkjennes av ESA, og Enova oversendte notifiseringen den 8. desember. Siden da har ESA vurdert om vedtaket er i tråd med reglene for statsstøtte, gjennom blant annet å veie eventuell konkurransevridning opp mot prosjektets potensial for positive energi- og klimaeffekter.

Redusert energibruk og utslipp

I dagens vedtak konkluderer ESA med at det foreslåtte tiltaket er i tråd med statsstøttereglene i EØS-avtalen.

- Dagens beslutning gir Enova anledning til å støtte introduksjonen av en innovativ og energieffektiv smelteverksteknologi gjennom Energifondet. Hvis teknologien viser seg å fungere i stor skala, kan den bidra til en betydelig reduksjon av energiforbruk og klimagassutslipp i hele aluminiumsindustrien, sier ESA-president Oda Helen Sletnes.

- Vi har hatt en åpen og god dialog med ESA rundt denne saken fra første stund, og det er gledelig å se at ESA har vurdert saken på samme måte som vi har gjort, sier Nakstad.

Foruten å kunne resirkuleres, er aluminium med sin lave vekt viktig for at bilindustrien kan lage mindre energikrevende og mer klimavennlige biler. Samtidig er produksjonen av aluminium energikrevende og står globalt for store klimagassutslipp. Den nye teknologien Hydro vil teste ut i det planlagte pilotanlegget kan potensielt redusere energibruken kraftig, og dermed også utslippene.

- Denne teknologien kan representere et stort steg fremover for verdens aluminiumsproduksjon. Norge har en rekke forutsetninger som gjør landet vårt til en glimrende arena for å utvikle ny energi- og klimateknologi, sier Nakstad.

Hydro er meget fornøyd med vedtaket fra ESA. – Støtten fra Enova er en forutsetning for å kunne realisere pilotprosjektet, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Positiv signaleffekt

Produksjon av aluminium fra anlegget vil tidligst starte i 2017, men Enova opplever at Hydro-prosjektet allerede har en positiv signaleffekt. Milliardstøtten blir løftet frem av industriaktører som et interessant eksempel på hva virkemiddelapparatet kan bidra til.