- Vi har tidligere prioritert de prosjektene som gir best energiresultat per støttekrone, men ser at det ikke nødvendigvis er disse prosjektene som gir de varige markedsendringene vi jobber for. Vi håper og tror at de endringene vi gjør nå, kan bidra til å stimulere en markedsutvikling som tar oss i riktig retning raskest mulig, sier utviklingssjef Gunnel Fottland i Enova.

Fra 18. april rangerer Enova prosjekter innen eksisterende bygg slik:

1. Prosjekter som kan dokumentere at de vil gjennomføre energieffektivisering med garantert energisparing (EPC), og/eller har innført energiledelse eller skal innføre forenklet energiledelse.

2. Søknader om oppgradering til passivhus- eller lavenergistandard med kortest gjennomføringstid.
Øvrige prosjekter prioriteres innbyrdes etter hvor mye energi de sparer eller konverterer til fornybare varmeløsninger. Ved lik relativ energibesparelse eller konvertering, prioriteres søknader med kortest gjennomføringstid.

Forretningsmuligheter

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Denne omstillingen innebærer både å kutte utslipp, ivareta forsyningssikkerheten og å skape nye verdier. Bygg står for en tredel av energiforbruket i Norge og er derfor viktig i dette bildet.

- Da er det en utfordring at manglende interesse og kompetanse hos eiendomsbesittere og leietakere fører til at altfor lite av energieffektiviseringspotensialet i sektoren blir tatt ut. Vi tror derfor vi i større grad må legge til rette for aktører som ser forretningsmuligheter i andres utfordringer. Dette kan gi store energibesparelser, mener Fottland i Enova.

Et godt eksempel er EPC-kontrakter, som har vært en suksess i mange norske kommuner. Ved å inngå kontrakter med profesjonelle aktører om energioppgradering og drift av sine bygg, oppnår kommuner garanterte energibesparelser på mer enn 30 prosent.

- Erfaringene med EPC viser med tydelighet at det finnes et lønnsomt marked for aktører som ønsker å tilby slike tjenester, og at dette utløser energiresultater som også kommer samfunnet til gode, sier Fottland.

Energiledelse

For de eiendomsaktørene som både har mulighet og ønske om å gjøre energieffektivseringsjobben selv, tror Enova at ulike former for energiledelse vil bidra til å ta ut enda mer av potensialet.

- Vår erfaring er at det er de aktørene som har en systematisk tilnærming til energieffektivisering som oppnår de beste resultatene. Energiledelse bidrar til at de kartlegger mulighetene, investerer i stadig nye prosjekter og tiltak, og ikke minst får et bevisst forhold til hvor viktig det er med god drift og oppfølging, sier Fottland.