Dette melder BiomassPool i en pressemelding. Fra midten av 2018 vil det være mulig for de danske el- og varmeverkene å handle bæredyktig treflis på energibørsen BiomassPool.

Det er utifra et ønske hos markeds- aktørene at energibørsen blir etablert. Flere verk har etterlyst et mer velfungerende marked, som de er vant til fra el- og gassmarkedene. Samtidig er det fra verkenes side et stort behov for å gjøre det enklere å leve opp til bransjens krav om sikring av bæredyktig biomasse.

- En organisert markedsplass med standardiserte vilkår og produkter vil gjøre det enklere for aktørene å gjennomføre handler med forskjellige kontraktsperioder og produkter, og dermed oppnå en riktig markedspris på flis, skriver BiomassPool i pressemeldingen.

På BiomassPool matches kjøp- og salgstilbud fra verk og leverandører i energibørsens handelssystem etter de samme prinsippene som på el- og gassbørsene.

På energibørsen prissettes både selve produktet flis samt transportomkostningen. Det betyr at den prisen kjøper og selger ender opp med i en kontrakt, er en samlet pris for flis levert til det enkelte verk.

- Det blir mulig å handle forsjellige produktkvaliteter av flis. Kontraktene vil også ha varierende lengde fra uke-, måned-, kvartal- og opptil årskontrakter, melder BiomassPool.

Børsen har en ukentlig handelsdag, hvor alle kontrakttyper handles. All handel foregår anonymt inntil kjøper og selger er matchet på en kontrakt.