Norske investorer har nå muligheten til å bygge vindturbiner på Hirtshals Havn i den nordlige delen av Danmark og samtidig bli en del av et ambisiøst samarbeid som omfatter produksjon av klimavennlig drivstoff til skipsfart, power-to-x og lagring og transport av CO2 til tomme oljefelt i Nordsjøen, melder Hirtshals Havn i en pressmelding.

Hirtshals Havn har en ambisjon om å bli Europas grønneste havn og tar nå et nytt skritt mot målet ved å gå ut i en dialogbasert anbudskonkurranse med norske investorer om rettighetene til å bygge inntil ni store vindturbiner i havnen. Havnen sikter seg inn på en investor som ikke bare vil bygge vindturbinene og selge strømmen fra 2027, men som også vil inngå i det samarbeidet som Hirtshals Havn har etablert med flere danske og internasjonale selskaper.

Hirtshals Havn gjennomfører derfor en markedsdialog med potensielle investorer for å gi dem et innblikk i de spennende mulighetene som prosjektet i Hirtshals byr på. Et av konsesjonsvilkårene vil være at den grønne energien som produseres, brukes til å styrke den grønne omstillingen i Hirtshals Havn. Senere vil etableringen av vindturbiner bli lagt ut på EU-anbud. 

- Vi kjenner ikke til tidligere eksempler på at det stilles forventninger til eksterne investorer på denne måten. Vi prioriterer å samarbeide med en investor eller et konsortium som ønsker å ta aktivt del i den grønne omstillingsprosessen. Dette er et uttrykk for at vi legger stor vekt på samarbeid mellom de ulike aktørene i havnen, fordi det er viktig når man skal skape et nytt forretningseventyr, sier administrerende direktør Per Holm Nørgaard fra Hirtshals Havn. 

Optimale forhold for vindturbiner

De nye vindturbinene, som vil bli mellom 150 og 200 meter høye, avhengig av antall turbiner, vil være avgjørende for forretningsutviklingen i havnen, ettersom det vil være behov for store mengder grønn strøm for å realisere havnens planer. Ifølge beregninger kan de nye vindturbinene produsere totalt 135-174 megawattimer per år. Vindmøllene vil få en av Danmarks beste landbaserte plasseringer på grunn av den sterke vinden i området, noe som gir en forventet lav produksjonspris per kilowattime. I tillegg står det allerede fire vindturbiner på 4,2 MW på havnetomten, som ble etablert i 2019 som de første kommersielle vindturbinene i Danmark. 

- Det er ingen tvil om at Hirtshals er et attraktivt område for vindmøller. Hirtshals er et av de mest vindfulle stedene i Danmark, og vi forventer stor interesse fra investorer, sier Per Holm Nørgaard. 

Energien fra både de eksisterende og fremtidige vindturbinene skal brukes til power-to-x-formål, noe som understreker Hirtshals Havns ambisjon om å skape nye grønne energiløsninger og styrke utviklingen av en sirkulær økonomi. Vilkårene i konsesjonen vil dermed også åpne døren for nye bærekraftige næringer.

Mange grønne aktiviteter i havnen

Hirtshals Havn har allerede tatt flere initiativer for å gjøre havnen til et samlingspunkt for blant annet produksjon av fremtidens drivstoff til skipsfarten. Havnen er også en del av Greenport Scandinavia-konsortiet i samarbeid med INEOS Energy, Wintershall DEA, Aalborg Portland, Evida, Biocarb Solution og Greenport North for å lagre og sende CO2 til tomme oljefelt i Nordsjøen. Dette er bare noen av initiativene som vil gjøre havnen til en foregangshavn i Europa når det gjelder det grønne skiftet. 

- Vi ser svært gode muligheter for å etablere produksjon av for eksempel metanol og hydrogen i havnen, og vi arbeider for tiden med planleggingen av en større havneutvidelse, som blant annet vil omfatte etablering av et nytt stort næringsområde med plass til enda flere bedrifter som arbeider med fremtidens grønne løsninger, sier Per Holm Nørgaard.

Utviklingsselskap hjelper investorer på vei

Utviklingsselskapet Greenport North, som delvis eies av Hirtshals Havn, spiller en nøkkelrolle i det konstruktive samarbeidet mellom bedriftene - inkludert de fremtidige investorene. Greenport North er en katalysator for grønn omstilling og vekst for eksisterende og nye bedrifter i Hirtshals Havn og har lang erfaring med grønne energiløsninger, sektorkobling og sirkulær økonomi. Selskapet hjelper til med å utforske potensialet for samarbeid med andre selskaper og formidler kontakt med havnen, forsyningsselskaper, investorer og relevante myndigheter.

- Potensialet er stort, og det vil vi forsøke å overbevise mulige investorer om i dialogen vi nå innleder. Noen av målene våre er at vi kan tilby grønn energi til mange bedrifter allerede i 2027, at vi har skapt de nødvendige rammebetingelsene for produksjon av nytt grønt drivstoff, og at vårt Smart Energy System, der overskuddsenergi resirkuleres i industrielle symbioser, er oppe og går, sier Per Holm Nørgaard.